utgave nr 10 2005

Tall Ships' Races 2005 i Fredrikstad

Publisert Sist oppdatert

U:\Baatmagasinet\Bdesk\Reportasje\tallships_1005.doc

The Tall Ships’ Races 2005:

Christian Radich vant igjen

Skutefest for 300.000

Det "årna sæ'" for den gamle sjøfartsbyen Fredrikstad. Over 100 flotte skuter fra hele verden satte rammen rundt en kulturfest for 300.000 tilskuere.

TEKST: ULF WESLEY JOHNSEN

Regattaen fra England til Fredrikstad foregikk i et ufyselig vær med storm i kastene, og mange av deltaker-skutene måtte bryte. En av deltakerne ble meldt savnet, og funnet igjen ved Helgoland. Norske Christian Radich viste seg igjen som den beste seilskuta, og tok seieren hjem i sin klasse. Etter endt regatta sto den ene seilskuta etter den andre opp Øster- og Vesterelva og la til kai langs Glommas bredder både i Gamlebyen, nye Fredrikstad og Kråkerøy.
Da alle var vel fortøyde var det ikke mange kaimeter ledig. Titusener av mennesker fylte opp gatene og spesielt kaiområdene på begge sider av Glomma. De mange flotte skutene, alle ship shape og flaggpyntet, trakk publikum fra hele landet samt turister fra mange land. Mange kom for å hente eller hilse på sine håpefulle, som utgjorde mannskaper på flere tusen unge kvinner og menn.
I fire fulle dager var Fredrikstad en eneste stor skute- og kulturfest. Alt dreide seg om de gamle skutene.
Fra herlig eksotisk og fargerik gateparade med mannskapene i den rene 17.mai-stemning, til konkurranser på land og vann, musikk, konserter og et eventyrlig fyrverkeri fredag kveld som rosinen i pølsa.
Tårene sto i øyekroken på gamle sjøfolk med saltvann i blodet da skutene la fra kai og sto ut mot Løperen og havet, der de rettelig hører hjemme.
Alt og alle i Fredrikstad la seg i selen for at alle mannskapene skulle få noen festlige og minnerike dager i den gamle plankeby. Og det fikk de. Fredrikstad slo Rosenborg 5-1 på Stadion samme dag som festen startet. Og da kunne ikke engang silregnet skremme folk vekk fra skutesidene etter kampen eller på andre tidspunkter. "Det årnær sæ' i Fræ'kstad". Ca. 300.000 besøkende fikk det de kom for, og trafikken ble avviklet langt bedre enn forventet.