utgave nr 10 1999

Hovedstasjon: Bærbar VHF godkjent

Publisert Sist oppdatert

Bærbar godkjent

som hovedstasjon

Myndighetene har nå tillatt bærbar VHF som eneste apparat om bord i fritidsbåt. Selv om apparatene har begrensninger med kun fem watts utgangseffekt i forhold til de fastmonterte hovedstasjonenes 25 watt, er de bra nok til kystbruk.

Dette er et stort skritt fremover for å øke sikkerheten for de som ferdes i åpen båt, som for eksempel skjærgårdsjeeper, landstedbåter og joller.
Japanske ICOM har lansert et nytt apparat, IC-M3Euro. Ifølge en pressemelding fra produsenten er dette et robust og solid apparat som passer for småbåter, men også for de som har større båter med fastmontert VHF fra før. Det er alltid trygt å ha kontakt med moderfartøyet når man er ute på tur med jolla. IC-M3Euro leveres med alle internasjonale kanaler, samt de norske lystbåtkanalene eller fiskerikanalene.
Stasjonen har en rekke funksjoner, som for eksempel ICOM’s Tag scan system, som tillater brukeren å merke de kanalene man vil at radioen skal skanne innom. Dual/Tri Watch systemet er en annen funksjon som gjør radioen i stand til å lytte på anropskanal og kanal 16, samtidig som den skanner de andre kanalene. Den kan veksle mellom 1watt og 5watts utgangseffekt, noe som gjør at man unngår å belaste batteriet unødig. Stasjonen vil likevel alltid sende med 5 watt på kanal 16.
En annen fordel med IC-M3Euro, er at den har uttak til monofon med mikrofon eller headset med øreklokker, en praktisk detalj som gjør at man kan bruke VHF under røffe forhold, for eksempel sammen med hjelm eller ombord i en båt med påhenger der støyen er ekstra høy. Stasjonen leveres med antenne, lader, belteklips, bærestropp, samt en oppladbar batterikassett.
Opplysninger: VHF- Communication AS, tlf.: 22 75 52 10. På Internett: www.vhf.no