utgave nr 10 1999

Gutta på tur!

Publisert Sist oppdatert

Gutta på tur!

”De harde 30-åra” var ikke like brutale mot alle. Det ble bygget noen superyachter den gangen også. ”Kvitørn I” og ”Kvitørn II” på henholdsvis 21,34 og 27,5 meter tilhørte grosserer Christian Strøm i Oslo, han med stormagasinet, du vet. Den første ble bygget i 1935 hos K. Kristensen & Co i Risør og storesøsteren ble sjøsatt ved samme verft i 1938, begge skapt av legendariske Richard G. Furuholmen.
Hvorfor den første ikke var stor nok? Det var ikke tre fots syken som plaget grossereren, men prostataproblemer. ”Kvitørn II” på 90 fot ble bygget for Strøm og hans tre bridgevenner. Med fire komfortable enmannslugarer og separate toalettrom rundt en bridgesalong. Her ble det spilt bridge mens mannskapet bestående av skipper, maskinist og stuert, tok seg av det praktiske.
Begge yachtene, den første var utstyrt med en DKW diesel og den andre to Paxman Ricardo a 165 hk, gjorde 12 knop. Men med en viss peiling på bridgespilleres engasjement og evne til å glemme tid og sted, spilte vel ikke farten særlig rolle, bare meldingene var høye nok!