utgave nr 10 1994

Parafinlamper

Publisert Sist oppdatert

Parafine lamper

Parafint lys...

Av Anne Marit Klokk

Båtfolk som tøyer sesongen utover høsten og kanskje vinteren, trenger lamper. Utvalget av 12 volts lamper og lysrør er bra, men de krever strøm og gir ofte et kaldt lys. Parafinlamper gir et koselig lys og pynter opp ombord. Men de må aldri velte og skal ha riktig lampeolje.
Vi har sett på noen av de lampene som "går igjen" hos mange båtutstyrsforretninger her i landet. Parafinlamper lages stort sett til hytter og er da i smijern og har rutete skjermer, eller de lages i messing til båt. Båtlampene er enten til å henge opp under dekket eller til å skru fast på veggen med eller uten kardangoppheng, og stålampene har kraftig fot og er til å sette på bordet når båten ligger i ro.(!)
Parafinlampene gir koselig lys og varierende mengde lys. De såkalte Aladdin-lampene er mest effektive. De har et glødenett som skal avbrennes og må behandles forsiktig etter en bestemt prosedyre. Den er ikke vanskelig bare man følger bruksanvisningen til punkt og prikke. Aladdin-lampene har et kraftig lys som tilsvarer en 60 watts pære. Solbrennerlampene gir også ganske bra lys (tilsvarer ca 17 watt) og krever ekstra oppmerksomhet. Veken må brennes av før lampen tas i bruk og veken må holdes jevn hele tiden. De vanlige parafinlampene gir et svakere lys (tilsvarer 8 watt) og er den typen båtfolk flest kjøper. Også disse lampene krever at man jevner veken av og til og fjerner sot.

Hva slags lampeolje?

Lampeolje eller parafin markedsføres på store kanner og på en-liters plastflasker av forskjellige merker og kvaliteter til sterkt varierende priser. C 10-C 13 (et Blåtind-produkt) er en ren lampeolje som selges både på en-liters flasker og på fire-liters kanner. Denne lampeoljen skal hverken lukte, ose eller fryse. Kjøper man den, skal lampene trives. Den er heller ikke spesielt dyr. Dårlig lampeolje har lukt, den får lampene til å ose og fryser i kulda. Dette er mest aktuelt for hyttefolket på vinteren, men det er også båter som er i bruk hele året.