utgave nr 10 1988

Kjettingen sjekkes

Publisert Sist oppdatert

SJEKK KJETTINGEN

Sjekk ankerkjettingen din! Den kan være tæret opp og svak som en hyssing. Bildene som Svein Schou var oppom redaksjonen med forleden viser med all tydelighet at det er viktig å være på vakt.
-Denne kjettingen var ny for tre år siden, forteller Schou. Jeg har halt den opp et par meter med jevne mellomrom uten å se noe særlig tæring. Forleden slet båten seg i et uvær. Den ble knust til pinneved.
-Fortøyningsbøye og kjetting hang på båten, men da jeg dro opp elendigheten på land fikk jeg sjokk. Kjettingen ble nemlig bare tynnere og tynnere jo lenger fra bøya jeg kom. I enden var den nesten like tynn som en binders. Ikke rart at den hadde slitt seg fra moringen, sier Schou.
Schous sjokkartede opplevelse er intet nytt fenomen. Mange båteiere har registrert det samme med sine bøyekjettinger. Alle har gjort noe med det, men på forskjellige måter. Noen har kjøpt ny kjetting omtrent annethvert år, mens andre har skrudd på en zink-anode på ett av leddene i kjettingen.
Det siste er kanskje det lureste fordi kjettingen da varer adskillig lengre, og man slipper med mindre arbeide med utskifting av kjetting samt færre kostnader. En zink-anode er mye billigere enn en helt ny kjetting.
I tillegg vil vi anbefale en svivel i bunn av bøyen. Da slipper man unna med mindre tvinn i kjettingen, og dermed også mindre slitasje.
Det viktigste er imidlertid at man sjekker hele kjettingen hvert år.