utgave nr 3 2003

Poolefareren

Publisert Sist oppdatert

Poolefareren

Alt i nære slekstledd har Turid Gotteberg forankring dypt inne i østerdalsskogene, men hun har fjernet seg langt fra røttene. Medeieren i Sunseeker Norge er en stigende stjerne i Sunseeker-systemet, og er nå på plass i solsøkernes hjemby Poole i Sør-England for å fylle sin nye rolle som administrerende direktør for Sunseeker Sales Europe.

TEKST: ATLE KNUTSEN

Hvordan du havnet her?
– Sunseeker Norge eies nå delvis av Sunseeker Europe og meg selv. Siden Sunseeker Europe har kjøpt Sunseeker Sales UK, som også har kontorer på Mallorca, Menorca og i Spania, ville de sette en av sine egne medarbeidere til å drive bedriften en stund fremover. Ledelsen mente at jeg var et godt alternativ. Jeg lot ikke utfordringen gå fra meg og reiste over 1. august. Nå pendler jeg mellom Poole og Oslo hver 14. dag, er hjemme i fire dager. Og så bærer det tilbake igjen. Mine norske kunder merker ingen forskjell fra tidligere, utover den fordelen som ligger i at vi nå har tilgang til alle båtene som ligger rett utenfor kontorvinduet, forteller Turid.
– Hva består oppgavene dine i her?
– Jeg er ansatt som administrerende direktør i Sunseeker Sales Europe. Vi har salgskontor i Poole, hvor vi også har after sales og service. Jeg har også ansvaret for levering av båtene via Sunseeker Europe, som er vår største distributør og som tar brorparten av produksjonen, tilsvarende ca 600 millioner kroner. Mitt ansvar er England hvor jeg følger opp salg og markedsføring, og er med på å organisere London og Southampton Boat Show. I prinsippet en vanlig daglig leder jobb, med alt som hører med av personalansvar, budsjett, økonomi osv.
– Nå er du blitt stor jente?
– Ja, det kan du si. Men jeg må få presisere at Norge på ingen måte er glemt. Sunseeker Norge har flyttet inn i nye lokaler i Leangbukta Maritime Senter hvor jeg har flere kolleger som tar seg av potensielle kunder. Når det blir alvor, følger jeg opp kundene herfra hvor jeg har et mye større potensiale med hensyn til demonstrasjoner og kompetanse.
– Hvordan ser du på mulighetene fremover i Norge? Dere har blant annet en ny 35 foter.
– 35 Portofino har vært et spennende prosjekt som vi håper å kunne presentere for det norske markedet under Sjøen for alle på Lillestrøm. Vi er kjempestolte av båten, som på et vis markerer at vi er tilbake ved utgangspunktet. Sunseeker har tradisjonelt bygget større og større båter, men nå fanger vi opp også de nedre segmentene gjennom to mindre modeller, hvorav 35-foteren ble lansert under London Boat Show i januar. Jeg ser et kjempepotensiale for denne båten i Norge, hvor den vil koste ca 2,8 millioner kroner med to Volvo Penta KAD 300. Dette er en båt som ser ut som en Sunseeker, den har alle kvalitetene til de større modellene, og mye av den samme komforten.
– Vi var veldig sterke i Norge den gangen vi produserte så små båter. Det ser ut til at vi blir det igjen. Sunseeker Norge har solgt jevnt og trutt, men det er en kritisk masse vi jobber med og det er ikke så mange som kjøpte båter i området mellom 60 og 80 fot. I Norge er det et langt større marked for båter mellom 30 og 40 fot.
– Det er en kostbar 35 foter?
– Egentlig ikke, dersom du sammenligner med konkurrentene, som ofte tar seg ekstra betalt for utstyr som i våre båter er standard. 35 Portofino dekker familiebåten, den har det litt sporty og sexy utseendet Sunseeker er kjent for, sammen med et sprekt fartspotensiale. Skroget er konstruert for opp til 60 knop. Dermed slår man to fluer i ett smekk. Disse "små" båtene vi nå lanserer vil for noen være en innfallsport til Sunseekers modellportefølje.
– Hvor lenge blir du i England?
– Det er ikke bestemt. For meg er det viktig at Sunseeker Norge består. Så lenge det fungerer i Norge, har jeg ingen problemer med denne arbeidsfordelingen. Jobben min er å bygge opp en organisasjon og en ledergruppe som er sterk nok, og deretter finne min arvtaker. Den dagen jeg har funnet ham eller henne, er jeg klar for nye utfordringer. Om det blir i Sunseeker Europe eller i Norge, kommer litt an på hvordan markedet utvikler seg hjemme. Hvis vi nå begynner å selge så mange båter som vi gjorde for et tiår eller to siden, er det klart at jeg reiser tilbake med en gang, avslutter Turid Gottberg.