utgave nr 6 1997

Arve Johannnessen: Ekspert på Kysten Vår

Publisert Sist oppdatert

Arve Johannessen:


Ekspert på

KYSTEN VÅR


Han har vært "stifinner" i skjærgården i alle år. I en menneskealder har han trålet fra svenskegrensen til Lindesnes og fløyet lavt med sitt kamera. Lidenskapelig, nysgjerrig og nøyaktig. Han skapte boka KYSTEN VÅR, en bestselger i sin sjanger.


Tekst: ANNE MARIT KLOKK
Arve Johannessens sommere har de siste 20 årene vært tilbragt ombord i den italienskbygde seilbåten S/Y "Nanina", en 38 foter som pryder tittelsiden og innledningen på det som skulle bli det siste opplaget av havneboken KYSTEN VÅR. Han seiler henne fortsatt og har planene klare for denne sommeren. Bl.a. vil han besøke Iddefjorden ved Halden, som tidligere var svært forurenset, men som nå er blitt vesentlig mye renere. Som pensjonert sivilagronom har han god tid til å utforske fjordarmer han vil bli bedre kjent med, pluss at han har lovet å rapportere om dem til Båtmagasinets nye havnesider som vi intruduserer på de neste sidene.

Boken utsolgt

Siste opplag av boken "Kysten vår" kom for ti år siden. En praktutgave med fargebilder og kart på nesten alle de bortimot 700 sidene. Her er lokalbeskrivelser, historie, kystkultur og anekdoter spunnet inn i en tekst hvor han kjærlig og etterrettelig beskriver de mange uthavene på denne mest bebåtede kyststrekningen vår. 550 havner er beskrevet og mange flere steder, viktige sjømerker og skumle grunner er tatt med.
Dessverre er ikke boka å få tak i. Selv ikke bibliotekene har den. Deres eksemplarer er forsvunnet og sannsynligvis havnet ombord i båter med eiere som ikke har alt for ren samvittighet. Så hvis dere er så heldige å ha boken, pass godt på den. Den er ettertraktet. Ingen kjenner denne kysten så godt som Arve Johannessen, og via boken bringer han båtfolket trygt i havn og ut igjen.

For Båtmagasinet

Fra og med denne utgaven av Båtmagasinet vil Arve Johannessen bli vår "los" på nettopp dette kyststrekket. Han vil plukke fram perler fra sitt store arkiv og bruke delvis tekster fra boken. Ajourførte kart er også hans verk og hans store interesse fra mange år tilbake. Hans interesse for denne kyststrekning ble tent på 50 tallet nede i Søgne.
-Vi hadde et lite familiested som begynte å forfalle. Jeg tilbød meg å sette i stand uthusene og det ble en fast tur hver sommer dit ned med en liten seilbåt. Det tok fire dager hver vei fra Oslo og vi ankret opp i fine uthavner nær leden. Det gikk sport i å finne nye og bedre steder hver gang. Etter hvert som husene ble reparert brukte vi lenger tid på turen enn på oppholdet, jeg fotograferte og tegnet kart og har alltid likt å skrive. det skulle senere vise seg at alt dette kom til god nytte da havneboken skulle gis ut.
I sommerutgaven for juli/august vil Arve Johannessen ta oss med til Stokken ved Kristiansand, Storholmen i Bamble og ??? i Østfold.