utgave nr 11 2009

Vask vekk oljesølet på båten nå

Har du fått oljesøl på båten din bør du passe på å få vasket den skikkelig før vinterlagring.

Publisert Sist oppdatert

TEKST: THERESE VÅGEN
FOTO: ATLE KNUTSEN

Mange fikk båtene sine tilgriset av olje etter utslippene fra havaristen ”Full City” utenfor Langesund i Telemark, men det lot vente på seg før det ble opprettet egnede vaskesteder for de båteierne som ble berørt. Har du ikke fått vasket båten din ennå, bør du gjøre dette nå og ikke vente til neste års vårpuss.

GELCOATEN KAN BLI GUL
- Blir oljen liggende for lenge kan den tære på gelcoaten og
gjøre den gul, sier Arne Klevjer, daglig leder ved Wector Yachting. Marinesenteret i Stathelle er ett av de stedene som er godkjent vaskested av ”Full City”s forsikringsselskap.

Klevjer tror det stort sett har vært mindre tilfeller av oljetilsølte båter, og at mange derfor har valgt å vaske båtene sine selv.

Har du fått oljesøl på båten din bør du først og fremst passe på å samle opp spillvannet for destruering slik at dette ikke renner ut igjen i sjøen.
- Har du bare fått tynn oljefilm på båten kan du fjerne dette med Zalo eller annen sitronsyresåpe. Er det snakk om seig olje eller klumper bør du bruke et skånsomt avfettingsmiddel som tar oljen og ikke polering, for eksempel vanlig avfettingsmiddel til bruk på bil. Båten tåler det meste bare du passer på å spyle godt etterpå, sier Klevjer, som anbefaler at det ikke går for lang tid før en får vasket båten.

FARLIG FOR MOTOREN?
Båtmagasinet har fått henvendelse fra båteiere som spør om båtmotoren på noen måte er i fare om den får sugd inn olje gjennom kjølevannssystemet. Arne Klevjer mener det skal mye til for at oljen skal trekke inn i motoren ettersom kjølesystemet sitter såpass langt oppe. Men kjører du full fart gjennom oljesølet så er så klart det også en mulighet for at det kan skje. Det gjelder å være obs.

Det er havaristens forsikringsselskap gjennom den norske agenten Tirco Wesmans som tar i mot alle skademeldinger etter oljesølet og som har godkjent en rekke vaskesteder i de berørte områdene. Skademeldinger rapporteres inn via eget skjema på www.skademelding.no.

Berørte båteiere bør også melde fra til eget forsikringsselskap som i etterkant trolig vil fremme regresskrav overfor havaristens forsikringsselskap.