utgave nr 3 2003

Frisk opp teaken!

Publisert Sist oppdatert

Praktisk

Frisk opp teaken!

Forurensning og dårlig teakkvalitet bidrar til at moderne teakdekk trenger et annet og hyppigere vedlikehold enn for 40-50 år siden. Vi pusset opp teaken i vår reportasjebåt med godt resultat.

TEKST: ATLE KNUTSEN

De høyverdige teakmaterialene som ble brukt i dekk som ble lagt for et halvt århundre siden, var langt mer tettvokst enn de materialene som brukes i dag. Materialene var også skåret slik at årringene står på høykant.
Dagens teakmaterialer er langt mer hurtigvokst og dermed løsere i strukturen og har åpnere porer. Denne teaken slites raskere ned, blant annet som følge av vedlikeholdet. Feil vedlikehold forsterker denne effekten. En del rengjøringsmidler er tilsatt slipemidler, og i kombinasjon med harde børster slites det renner i teaken hvor forurensing som sot og fett fester seg. Teak bør derfor vedlikeholdes jevnlig, og med egnete, skånsomme midler. Det vil si rengjøringsmidler som ikke er tilsatt komponenter med slipeeffekt, sammen med svamp eller fille.

Grundig vask

Vår teakdørk var svært skitten. Første skritt var derfor å vaske den grundig med vann, såpe og fille. Bruk et rengjøringsmiddel som løser opp sot og fett. Rengjøringen er viktig når man skal slipe treverket for å unngå å gni skitten ytterligere ned i treverket under pussingen. Etter rengjøringen slipte vi av det øverste sjiktet med slipemaskin. Først med 60-papir, deretter 80 papir og til slutt gikk vi over med 120-papir. Siden vår teakdørk består av løse lemmer med staver og mellomrom, avsluttet vi med å runde av kanter og endeved ved hjelp av en kloss og 80 papir. Dermed fikk vi arbeidet opp igjen de runde kantene på bordene.

…og rens

For å rense teaken valgte vi å bruke Hempels Teak Cleaner, som er et stoff uten slipemidler, men som blant annet er tilsatt oxalsyre. Vi plasserte lemmene i skyggen utendørs og fulgte anvisningen på beholderen.
Først fuktet vi lemmene skikkelig med vann og drysset deretter Teak Cleaneren (i pulverform) over treverket. Nå må pulveret få virke en stund (følg anvisningen på pakningen) før man skurer med en myk kost. Påse at treverket er fuktet hele tiden. Tørker det ut, reduseres virkningen. Til slutt spyler man middelet av med rikelige mengder ferskvann og bruker børsten grundig for å fjerne skitt og cleaner. Oxalsyren etterlater et bleket sjikt i de øverste lagene av teaken fordi man fjerner litt av det naturlige fettet i treverket. Dette danner en naturlig UV-beskyttelse.