utgave nr 4 1999

Fjerner det gule belegget

Publisert Sist oppdatert

VEDLIKEHOLD:


Fjerner det


gule belegget


Alle som har hvite båter kjenner problemet med gulnet gelcoat. Alt prøves, men selv de hissigste midlene må gi tapt. Her er en enkel løsning.


Tekst og foto: Ingvar Johnsen
-Det er noe rart som skjer i gelcoaten, sier noen. Belegg fra sjøen som setter seg fast, sier andre. Det kommer spesielt i tordenvær, er nok en påstand. Ikke vet vi hva som er riktig, men stygt er det når den ”gule fare” får dominere hvite båtskrog. Belegget er dessuten en svinejobb å fjerne. Nok en gang fant vi en “lur” løsning hos “OwatrOlsen” og Wang.
Bedriften Olsen og Wang A.S. er er selvsagt mest berømt for sine Owatrol trebehandlingsoljer. Men i tillegg er de ”beryktet” for lurium på flaske og boks som liver opp alt fra behandlet til ubehandlet tre, rustent jern, skaffer tilbake fargen på falmet plast o.s.v. Vi har tidligere prøvet bedriftens Trerens, både på oljebehandlede hagemøbler og ubehandlet teak med utmerket resultat. Denne gangen var gulnet gelcoat problemet. Den skittengule fargen kom tidlig i sesongen og ble der. Våre iherdige forsøk med ulike vaskemidler og sågar sterke “cleanere”, ga negativt resultat.
Olsen og Wang foreslo sin D-Rens.
Som anbefalt, så gjort. Middelet er et lett geléaktig rensemiddel hovedsakelig beregnet på tre, men også betong. Vi påførte det på de gulnede stedene med en svamp og i konsentrert form. Allerede under påføringsprosessen merket vi at gulfargen slapp. Etter noen minutter skyllet vi godt med saltvann, vasket med ferskvann og Zalo, og spylte godt. Deretter en ordentlig runde med voks for å forsegle en gelcoat som virket svært tørr og klinisk ren etter behandlingen. Midlet funksjonerte effektivt uten at fysiske krefter var nødvendig.
Det er viktig å skylle ordentlig før voksing. Det konsentrerte midlet er sterkt, og ved bruk på tre anbefales det å vente et par tre dager før man foretar overflatebehandling. D-rensen fåes i velutstyrte fargehandlere/båtutstyrsbutikker.
Opplysninger: Olsen og Wang A.S., tlf 22 26 65 10.

Powered by Labrador CMS