utgave nr 4 2

Rens og mal motoren

Publisert Sist oppdatert

Rens og mal motoren

Motorer med en del år på baken gror etter hvert igjen av rust og møkk. Det er mye kosmetisk båteieren kan gjøre selv av rengjøring og vedlikehold. Bl. a. er en sprayboks med maling en god ide. Vi har sett hvordan ekspertene gjør jobben.

Tekst og foto: ANNE MARIT KLOKK

Lars Andreen er mekaniker ved Holmen Yachtværft i Asker og en kunstner når det gjelder motorer. Han forklarer fremgangsmåten på å ”shine” opp, rengjøre og male en 350 hk Riva Marine Engine fra 1971 som står i en Ariston.
-Skal man gjøre dette ordentlig, bør motoren ut av båten og inn under tak. Da kommer du til over alt og man får samtidig rengjort nedi motorrommet og sjekket om det er oljelekkasjer. Man skraper vekk alt løst og renser for rust med en stålbørste. På de stedene deler er angrepet, bruker vi glassblåsing. Glassblåserkabinettet er fint til smådeler. Har man ikke tilgang til det, kan det sendes til et verksted. Delene blir som nye, men det er viktig å blåse bort og fjerne all glassfiberen etterpå.
-Det som går an å skru av og løsne av slanger osv. blir tatt av. Husk på å merke nøye alle deler når man plukker ting fra hverandre.
-Vi grunner motoren med rusthindrende grunning og maler oppå med rusthindrende maling. Det er viktig å følge bruksanvisningen på boksen nøye med tanke på tørketid osv. og ha på nok maling, kanskje mer enn det som står på boksen. Vi prøver å treffe riktig farge og bruker spraymaling. Nå får man så mye fine farger. Du kan bare ta med ønsket nyanse, så blander butikken akkurat det du skal ha på sprayboks. Det er viktig å maskere nøyaktig, da ser det nesten originalt ut når du er ferdig.
-Alt det blanke metallet må poleres og hvis det er rustent må det innom et forniklingsverksted.
-Kan folk gjøre jobben selv?
-Ja, dette er vanlig kosmetikk, ikke noe mekanisk. Det er mest fornuftig å gjøre dette når båten tas på land. Det aller viktigste når man monterer motoren inn igjen, er at du får rettet den opp. Den må stå rett i forhold til propellen. Det kan ta tid første gang man gjør denne operasjonen, men det er ikke noe vanskelig, sier Lars Andreen.