utgave nr 7 1989

Winrace 15

Publisert Sist oppdatert
Gjennomarbeidet landstedbåt:

WINRACE 15

Av Hans Due

Winrace-båtene fra Terjesen Båtbyggeri vinner ikke bare race for små joller.l5-foteren er en verdig representant for lanstedbåtene. Solid og samvittighetsfullt laget og med gode sjøegenskaper.

Landstedbåter har flere funksjoner. Frakt av personer til og fra hytta, transport av gods og materialer, fisketurer, badeturer, handleturer, oppdagelsesferder i den nære skjærgård. Som oftest er landstedbåtene i denne størrelsen utstyrt med påhengsmotorer fra 0hk-30hk.
Winrace 15 oppfyller de krav man stiller til disse funksjonene. Båten virker meget gjennomarbeidet og tilpasset det bruket den er tenkt for. Helhetsinntrykket er godt. Hadde det ikke vært for et par detaljer som må spesialbestilles, ville vi gitt høyeste karakter.

INNREDNINGEN

Størst er savnet av åregafler og årer. I den forbindelse snakker vi ikke bare om koseturer i kveldsol uten motorstøy, men om mulighet for adkomst til steder der det er risikabelt å gå med påhenger, og ikke minst i sikkerhetsmessig sammenheng.
Vi er av den oppfatning at alle åpne landstedbåter og joller skal være utstyrt med åregafler og årer som kan festes skikkelig i båten. Dette skal ikke være ekstrautstyr.
Vi savner også et låsbart stuerom i tillegg til det rommet hvor bensintanken står. Riktignok er dette rommet stort i Winrace'en, men vi liker ikke å ha redningsvester og annet tekstilmateriale sammen med bensinkanner, vått dreggtau og annet når vi går iland. Under tofta i baugen kunne det med fordel vært et slikt rom. Dette er også ekstrautstyr.
Den 15 fot store båten leveres som standard med midtstilt styrekonsoll i tilknytning til toften akterut. Konsollen er enkel og grei; ratt, kobling og dødmannsknapp. Koblingen for gear/gass kunne med fordel vært montert høyere opp på konsollen. Skal man hente ned båten fra topphastighet, må man bøye seg såpass mye for å hente gassen at haka er faretruende nær rattet. Dette er en detalj som enkelt lar seg løse.
Aktertoften har støpt rygg. Holdbar og stødig. Bra! To plaststoler er standard innredning, men man kan også få båten med avtagbar midttofte. Sikkert en aktuell løsning for mange hobbyfiskere som driver med garn, eller for de som ønsker å bruke båten til å frakte last og byggematerialer.
Det er gripehåndtak innvendig, tre på hver side. Disse må også brukes til fenderfester.

SKROG

Skroget er konstruert av produsenten Olle Terjesen. I båtkretser kjent som et petimeter når det gjelder racebåter og propeller. Dette går også igjen i landstedbåtene. Winrace 15 har et meget godt avstemt skrog, og det byr ikke på problemer å bryte 30 knops grensen, noe båten da også gjør med en 30 hk. motor. Vi testet båten i høy sjø utenfor Torungen fyr ved Arendal. Båten var forbausende tørr og fin. Trimmes motoren litt inn i sjø, får den en myk gange.
Skroget er stivt, noe den støpte avstivingen under dørken sørger for. Skrog og innerskall limes sammen og trykkprøves. Gjennom dørk og skrog ved aktertoften går det hull for lensing. Kommer det vann i båten, er det bare å nappe ut bunnproppene, så dreneres båten av seg selv.
På akterspeilet og i baugen er det tre skikkelige kryssholt. På akterspeilet er det dessuten badeª/redningsleider.
Finish og plastarbeide er av prima kvalitet. Dette blir gjort ordentlig på Terjesen Båtbyggeri.

KONKLUSJON

Winrace 15 er en ypperlig landstedbåt. Høy kvalitet, god konstruksjon. Ønske: Åregafler, årer og låsbart stuerom foran som
standard.

DATA
Lengde:450 cm
Bredde:174 cm
Vekt:ca. 200 kg.
Motor:15-40 hk
Pris:ca. 24.500 kroner
Produsent:Terjesen Båtbyggeri, Tangen Alle 40, 4800 Arendal. Tlf: 041-10168