utgave nr 6 1997

Supre barnevester

Publisert Sist oppdatert

Supre barnevester, men skumle bleier


Tekst og foto: Ingvar Johnsen

Regatta er mester for vestene på bildet. Laget i myk og brukervennlig kvalitet og morsomme farger, men produsenten advarer likevel: Moderne bleier kan skape problemer!

Før vi går nærmere inn på ulempene ved bruk av bleier, synes vi det er prisverdig å se den utviklingen som skjer med barnevester. Fra å være ubehagelige og stive tvangstrøyer, er de nå blitt myke og komfortable å ha på og selv om de lages med artige barnemønstre, har vestene korrekte sikkerhetsfarger. Versjonen på bildet har dessuten en behagelig versjon av skrittstropper og kan absolutt anbefales. Pris: Ca 400 kroner - en billig livsforsikring for den håpefulle.
Etter at det i løpet av de to siste årene har dukket opp en skrekkhistorie om et barn som ble flytende med ansiktet ned på grunn av at en moderne tett bleie skapte problemer for vestens vende-egenskaper, har engstelige foreldre ringt oss og produsentene med spørsmål om ikke vester dermed kan være farlige. Dette er selvsagt å snu saken helt på hodet fordi resultatet er i noen tilfeller at man har droppet vesten og ikke bleien! Regatta har levert ut et skriv sammen med sine barnevester med verdifulle tips og advarsler. Småbarnsforeldre bør lese dette:
"Som produsent av rednings- og flytevester har vi de siste årene mottatt telefonhenvendelser fra flere fortvilte foreldre som hevder at deres barn ikke snudde i sjøen, slik forskriftene sier, og at barnet holdt på å drukne. Det kan være flere momenter som influerer på en slik situasjon, men felles for samtlige av disse var at barnet brukte bleie. Man kan si mye godt om bleier - "sikker mot lekkasjer" o.s.v., men de passer dårlig i sjøen. Nettopp det at de er tette mot lekkasje, gjør at bleier bevarer sin porøse, luftige konsistens innefor "tette-rammen" og dermed gir en ekstra oppdrift ved rumpen, som forrykker redningsvestens vende-egenskaper. Dette kan få katastrofale følger, om man ikke er oppmerksom nok".

En redningsvest er et ypperlig hjelpemiddel for å hindre drukning, men må ikke oppfattes som en barnevakt.

Hold alltid øye med barna. Bekledning, bruk av bleie og/eller opphold på grunt vann kan hindre en sikker vending.
Ifølge de nye internasjonale CE-normene (approbert også av Norge) skal alle redningsvester produsert i 1995 eller senere ha følgende tekst på innvendig etikett:

Bruk av klær i kombinasjon med redningsvest kan endre vestens vendeegenskaper.

Dette inkluderer også bleier o.l. Man har tydeligvis vært forsiktige med å advare mot bruk av bleier, da dette kan føles negativt, med det resultat at vesten kuttes ut. Det kan gi tragiske konsekvenser. En bleie alene er ingen redningsvest - dog kan den muligens forsinke at barnet synker, men definitivt i feil flytestilling: Med rumpen opp og hodet ned."

Konklusjon

Bruk av redningsvest - med eller uten bleie - er

alltid

det tryggeste alternativet, men bruk sunn fornuft!

Tina 2 år fra Bergen iført den nye vesten fra Regatta. Myk og fin med flotte sikkerhetsfarger.