utgave nr 4 2006

Minitest: Suuntos tørrdrakt

Publisert Sist oppdatert

Tørr i ny drakt

Suunto har laget en ny, todelt tørrdrakt. Vi har prøvd den, og ble ikke våte.

TEKST: LARS H. LINDÈN

Finske Suunto er mest kjent for kompass, men har nå startet produksjon av en avansert tørrdrakt. Tre ulike modeller har blitt ISO-godkjent som verneutrustning og redningsdrakter av Instituttet for Arbeidshygiene i Helsingfors.
Ved tester i vanntemperaturer opp til +5˚ C holder tørrdraktene kroppstemperaturen oppe i 1,5 time med normale under- og mellomklær. Tidene har blitt målt ved nedkjøling til en kroppstemperatur på 36˚.
Draktene er laget i et trelags ventilerende laminat. Det vil si at det slipper ut damp (svette), men slipper ikke vann inn. Den mest avanserte, jolledrakten DS9, har Gore Tex i laminatet, mens DS6 og DS3 har et enklere laminat med membranen X-Tex. Alle har teipede, vanntette sømmer og en spesiallaget, "dobbeltsikret" glidelås mellom bukse og jakke.
Vi testet DS6, som har midjehøye bukser med vanntette sokker og jakke med hette og høy krage. Buksen ender i tynne, vanntette sokker. Den særegne glidelåsen gir en helt tett forbindelse. Det kan vi bekreftet, etter et bad i tørrdrakten i november. Vannet holdt kjølige 8˚ C. Man flyter med hode og føtter godt over vann, selv uten flytevest på. En flyte- eller redningsvest skal imidlertid alltid brukes sammen med en tørrdrakt.
Etter 10 minutter i vannet tok vi av tørrdrakten. Alle klær under var knusk tørre. Når man kommer opp på land, renner alt vann ut gjennom drenerende lommer.
Suunto DS6 tørrdrakt koster kr 9.990. Mer informasjon: Kellox AS, telefon 64 97 61 00. www.kellox.no