utgave nr 9 2005

Galskap i et nøtteskall

Publisert Sist oppdatert

Galskap i nøtteskall

Europeiske turister i åpne joller fem-seks nautiske mil fra land, på ville havet utenfor Egersund. Ifølge Sjøfartsdirektoratet er de tyske fiskerne overrepresentert i alle statistikker. Denne galskapen er et langt større problem på sommersjøen enn båter som går i 50-70 knop.

TEKST: ATLE KNUTSEN

Profittsugne utleiere lar uvitende turister legge sine liv i et plastskall med en påhenger. Det går ofte bra, andre ganger er utfallet fatalt.
- Det er alltid det samme med disse tyskerne, lød det fra Kystradiostasjonen, da en pan-pan-melding ble kansellert etter et vellykket søk mellom Farsund og Egersund i sommer. Tyskerne var i god behold.
- De tyske fisketuristene er overrepresentert i alle statistikker over ulykker og leteaksjoner - hos hovedredningssentralene, Redningsselskapet og i Sjøfartsdirektoratet, sier underdirektør John Aicher i Sjøfartsdirektoratet.
Statistikken viser at det ikke først og fremst er farten som tar liv på sjøen om sommeren. Det er en myte sjefen for Havnepolitiet i Oslo ga ytterligere næring til da han 20. juli uttalte til Aftenposten at båtene nå "gjerne (har) en fart på mellom 50 og 70 knop." Han kan umulig basere et slikt utsagn på annet egne observasjoner. Vi ferdes over store deler av Kyst-Norge, og der er det helt andre farkoster som dominerer vannspeilet.
Majoriteten av de forulykkede - les godt voksne, berusede menn uten redningsvest- dør fordi de faller over bord fra små, åpne motorbåter. Tyske fritidsfiskere gir sitt bidrag til denne statistikken - og det på en halsbrekkende og vettløs måte. Det er uetterrettelig av media, godt hjulpet av en myndighetsperson, å fremstille fritidssjøen som et ragnarok av fart og kollisjoner. Et langt større problem dupper i åpne plastskall, seks nautiske mil av land.