utgave nr 6 2001

Sjøforsvarets fartøyer: Stridsbåt 90

Publisert Sist oppdatert

Sjøforsvarets fartøyer

Vi vil i en artikkelserie presentere en del av fartøyene til marinen, kystartilleriet og kystvakten. De fleste av disse grå og kamuflasjefargede fartøyene som er å se langs kysten er spennende fartøyer som er verdt en nærmere kikk.

Tilretteleggelse: Jon S. Fredriksen

Del 4

Stridsbåt 90

Stridsbåt 90 inngår som transportledd for Kystjegerkommandoen (KJK), blant annet transport av lette missilbatterier (LMB). Et LMB er en fleksibel og mobil avdeling som primært skal bekjempe sjømål fra land. Avdelingen vil operere i vår skjærgård, og har sjømobilitet til å forflytte seg langs kysten i all slags vær til aktuelle operasjonsområder takket være Stridsbåt 90. Fartøyene skal frakte missillagene ut i posisjon, for så å trekke seg tilbake for å redusere muligheten for å bli oppdaget. Avdelingens våpensystem er en laserstyrt sjømålsversjon av det amerikanske Hellfire missilet med en rekkevidde på cirka 8000 meter. Avdelingen erstatter Kystartilleriet og de gamle kystfortene. I fredstid kan avdelingene også benyttes til kystkontroll i en helt ny og videre utstrekning enn tidligere.

Stridsbåt 90 N

Fartøyet er bygget av Dockstavarvet i Nord-Sverige, og er en tilpasset versjon av det fartøyet som det svenske kystartilleriet bruker. Norge har 20 slike båter med opsjon på ytterligere 16. Det svenske forsvaret har over 100 båter, og planlegger å anskaffe flere. Båtfamilien er også i bruk i det meksikanske, greske og malaysiske forsvaret. Det som skiller de norske båtene fra de svenske er først og fremst at våre båter har 20 cm mer høyde under dekk, og selvfølgelig noe annen sambands- og navigasjonsutrustning. Båtene er i aluminium, og er bygget for operasjoner i grunne farvann og røffe ilandstigninger på øyer, holmer, strender og fjell. Stridsbåt 90 er utrolig manøvreringsdyktig, og kan foreta en fullstendig stopp fra full fart (40 knop) på bare halvannen båtlengde, såkalt ”crash stop”.

Deplasement (tonn): 19 fullt lastet.
Dimensjoner (meter): 16,1 x 3,8 x 0,8
Hoved maskineri: 2 x SAAB Scania DSI 14 diesel (1.104 hk vedvarende)
Fremdrift: 2 x FF 450 vannjet aggregater pumper 1,3 – 1,4 m3 vann i sekundet hver
Hastighet (knop): cirka 40
Rekkevidde: 240 nautiske mil ved 20 knop
Besetning: 3 (2 offiserer)
Missillag: 3 i belyserlaget, 7 i missillaget – totalt 10
Militær transport: 2,8 tonn eller 20 soldater
Kanoner: 1 stk. 12,7 mm mitraljøse med dag og nattsikte
Beskyttelsesmidler: Kamuflasjeduker som dekker det synlige og det termiske spekter (IR)
Radarer: 1 for overflate søk/navigasjon
Program: Vi har nå fartøyer for fem LMB, men målsettingen er å fullføre alle ni LMBene som forutsatt ved prosjektstart, altså 36 båter.

Fartøyer i denne klassen:
Trondenes, Skrolsvik, Kråkenes, Stangnes, Kjøkøy, Mørvika, Kopås, Tangen, Oddane, Malmøya, Hysnes, Brettingen, Løkhaug, Søviknes, Hellen, Osternes, Fjell, Lerøy, Torås og Møvik.