utgave nr 10 1994

Hva slags fiskestang

Publisert Sist oppdatert

Hva slags fiskestang?

AV SVEIN AURMARK
En båtstang har mye for seg. Ikke bare er den billig, men den er også den mest velegnede stangtypen ombord. Her får du vite hvorfor den er både slukstanga og pilkestikka overlegen.

En båtstang er laget av glassfiber. Den er kort (3-4 fot) og relativt stiv og egner seg ikke til å kaste med. Men behovet for å kaste er minimalt når man kan forflytte seg til fiskeplassen i båten. Det er da også under dorging og pilking at båtstanga har sine fortrinn.
- Det er selvsagt ikke noe i veien for å bruke slukstang i båten, men spesielt i seilbåter vil den være uhåndterlig på grunn av stag og master. Det er nemlig ikke særlig hensiktsmessig å bruke en for spinkel slukstang ombord i båt. For det første foregår fisket ofte på større dyp, med tunge sluker, og fisken man får kan veie flere kilo. Derfor må en slukstang for båtfiske være kraftig. Men jo kraftigere den er, desto lengre og mer uhåndterlig blir den. Under slike forhold er derfor båtstanga klart å foretrekke, sier Per Clarholm i PIMA Sportsfiskeutstyr i Asker.
Alternativet - så å si i den andre enden av skalaen - er pilkestikka. Den solide og enkle trestikka med 100 meter sene som du får for noen tiere. Den er det egentlig ikke så mye negativt å si om. Men storfisk kan nok være noe enklere å ta inn på en båtstang med snelle, enn på hånda. En annen ulempe med pilkestikka er at snøret kommer tett inn til båtsiden. Selv bruker jeg gjerne vribar propell og mesanseil og går sakte opp mot vinden. Da vil en båtstang sørge for at snøret kommer vekk fra båtsiden og enda viktigere - vekk fra et mulig stevnemøte med propellen.
Til båtstanga kan du bruke nesten alle snelletyper. I mange tilfelle kan det være en god ide rett og slett bare å flytte en haspel eller rullesnelle over fra den vanlige slukstanga. Eller man kan kjøpe en egen snelle, for eksempel en liten havfiskesnelle.
-Jeg synes på mange måter pilkestikka er grei nok. Den er det aldri noe tull med og den ruster ikke. Men en totalvurdering tilsier at jeg vil velge båtstanga. Dessuten koster den bare mellom 160 og 200 kroner, og det er derfor heller ingen katastrofe om den skulle forsvinne til sjøs, sier Per Clarholm.