utgave nr 9 1999

Opplag: TØRRE TREBÅTER

Publisert Sist oppdatert

TØRRE TREBÅTER

De fleste trebåter av ny og gammel årgang tas opp om vinteren. Her råder noen enkle grunnregler for hvordan opplaget bør være. Det aller viktigste er at båten er fri for vann. Holder treverket en høy fuktighetsgrad, bør det tas opp i god tid før frosten kommer, slik at det får stå og tørke. Spesielt klinkbygde båter kan plages av frost i sua og dette kan føre til sprengninger. Når skroget er så tørt som mulig, dekkes det til med presenning og får god lufting langs sidene. Det bør være rom mellom skroget og presenningen.
Viktig er det også at trebåter står rett på kjølen og støttes på flere punkter. Spesielt eldre båter kan være litt mjuke og bør ikke henge på bare to bukker.
Alt inventar som kan suge fuktighet, bør ut av båten. å som puter og sengetøy osv. Man kan gjerne ha dørklukene åpne, også motorromsluker, men nedbør må ikke få sjanser til å komme inn. Ferskvann er trebåters verste fiende. Her er det opp til båteierne å passe på regelmessig at båten har det luftig og tørt og står godt stivet opp.
Får man utbedret skader før det blir for kaldt, er dette en stor fordel.