utgave nr 9 1997

Minitest: Porta-Boot 12 fot

Publisert Sist oppdatert

Minitest: Porta-Boot 12 fot


Praktisk, men dyr


Det er seks år siden sist vi var borti Porta-Boot. Det var et hyggelig møte. Nå er båten forandret fra bananform til å ha rett akterspeil, tykkere flytestoff og bedre avstivning i toftene samt mer solide festeskruer. Men prisen er nesten fordoblet.

Tekst og foto: Hans Due

Denne amerikanskproduserte, sammenleggbare jolla i polypropylenplast er utrolig slitesterk, meget praktisk i bruk, både til vanns og å frakte med seg til lands. Sammenslått er båten bare 10 cm tykk, og kan forveksles med et seilbrett, montert på biltaket. Toftene tar noe større plass enn tidligere på grunn av tykkere flytemiddel.
12-foteren som vi har prøvd nå er godkjent for inntil 7 hk. påhenger. Vi testet båten med en gammel 5 hk. Yamaha, og fikk båten opp i ca. 13 knop med en mann ombord, drøyt 7 knop med to mann. Båten er grei å manøvrere, og adskillig mer sidestabil med den bredere hekken enn forrige versjon. Innvendig volum er også bedre, men båten er noe tyngre å ro.

Montering

Det tar bare 10 minutter å sette sammen båten. Litt lengre tid enn den forrige fordi man her har akterspeil og nebb i baugen i tillegg. Dessuten er de noe gebrekkelige splintene som festet toftene på den forrige versjonen, skiftet ut med mer solide bolter med vingemuttere.
Båtens flyteevne i vannfylt tilstand er meget stor. Polypropylenen i seg selv flyter, og i tillegg er det flytemiddel festet både i skrogsidene og på toftene. Det tykke “liggeunderlag”-stoffet er dessuten komfortabelt å sitte på.

Flekser

Skrogbunnen “flekser” når man går på den og når man kjører. Litt uvant i begynnelsen, men helt greit når man venner seg til det. Her kan man kjøre i stein og opp på strender uten at materialet tar skade av det.
Båten er lett å frakte med seg også oppslått, spesielt hvis man anskaffer spesialtrilla som hører til. Denne koster kr. 1.100,-.
Prisen på båten er nå kr. 16.750,-. Da vi testet den forrige versjonen i 1991, kostet båten kr. 9.975,-. En ganske formidabel prisøkning. Til sammenligning koster en Pioner 12 kr. 10.850,-. Men sammenligner man med oppblåsbare gummibåter eller såkalte semrigider, er Porta-Bote billig i forhold.

Data


Lengde:3,84 m.
Bredde:1,52 m.
Tykkelse sammenfoldet:10 cm.
Vekt u/ tofter og akterspeil:30,8 kg.
Maks belastning:4 personer
Maks motor:7 hk.
Pris:Kr. 16.750,-
Importør:Multi Import AS, Røsslyngveien 21, 9500 Alta. Tlf: 78 43 05 58.