utgave nr 4 2

MINITEST: Yak

Publisert Sist oppdatert

MINITEST: Yak

Tøff tørrdrakt

De aller ivrigste padlerne har vi sett ute i hele vinter. Men for de fleste kajakkfrelste er april og påsken sesongstart. Vi har prøvd en ny tørrdrakt fra Crewsaver som er spesiallaget for padlere.

Tekst og foto: Anne Marit Klokk

Vi fikk overtalt Båtmagasinets AD, Hans Eidstuen til å tjustarte padlesesongen noen uker for å få prøvd Yak, den nye engelskproduserte tørrdrakten som ble lansert på nyåret og som nå er på det norske markedet. Tidlig mars med nysnø og kuldegrader og en litt sur vind, frister de færreste inn i et ukjent plagg og ut på sjøen, men det tok han på strak arm. Hans har aldri hatt en tørrdrakt på seg tidligere.
Det eneste som fikk ham litt betenkt var angsten for klaustrofobi fordi slike drakter er helt tette i halsen, på håndleddene og anklene. Her er det brukt latex som sitter klistret til huden. Men dette er noe alle tørrdraktbrukere rett og slett må venne seg til, en terskel du må over, sier gutta som vinterpadler, brettseiler og bedriver tøff jolleseiling i all slags vær.
Yak er selvfølgelig helskåren og materialet er elastisk 210 Denier PVC. Utenpå oventil er en ekstra type anorakk som gir beskyttelse rundt livet hvor man strammer til via kraftige og brede borrelåser. Glidelåsen går diagonalt fra venstre skulder til høyre hofte og er beskyttet og forsterket med neopren. Alle sømmer er forsterket med tape på innsiden, og det er ekstra lag i baken og på knærne. Brystlommen åpnes fra siden og er ment for verdifulle småting.
Å beskytte hodet er viktig for de som driver vannsport av denne typen, og vi hadde valgt en neoprenelue i 2 mm tykkelse formet som en finlandshette eller hodekondom. Da Hans hadde iført seg drakten og fått på seg lua, måtte vi heve stemmene noen hakk. Du hører ikke så godt gjennom det tjukke laget over ørene.
-Man må venne seg til å ha det tett rundt hals, håndledd og ankler og det var mer komfortabelt enn jeg hadde regnet med. Drakten er perfekt for de som driver padling og seiling om vinteren og havkajakkpadlere nordpå hvor vannet er kaldt. Også de som skal krysse tøffe havstrekk burde skaffe seg en tørrdrakt. Det er ikke flytemidler i denne og det er en selvfølge å ha redningsvest utenpå, kanskje av den litt korte typen, beregnet for padlere, sier Hans som etter hvert også fikk veldig sans for luen som varmet godt og holdt brillene på plass.
-Fordi jeg alltid bruker briller, savnet jeg en skygge som skjermer for solen, men her kan man bruke en løs skygge når det er nødvendig, sier han etter padleturen som ble et friskt avbrekk fra MAC-en midt i arbeidstiden.