Nr 9. 2013

Praktisk: Metallrens og kraftvask

Renser uten anstrengelse: Rustne, oljete eller malte deler kan ofte være et problem å få rene uten sliping. Hvilket middel skal man bruke? Det finnes like mange som gode råd. Vi testet Strip All fra Drake Chemicals – som trygt kan anbefales.

Publisert Sist oppdatert

TEKST OG FOTO: ATLE KNUTSEN

En delekoker og et kjemikalieprodukt, kan kanskje virke vel ambisiøst for de fleste hobbymekanikere. Men, skal man gjøre en større renoveringsjobb på en gammel båt eller motor, kan det definitivt være verdt investeringen. Produktene er dessuten ganske rimelige. StripAll inngår i en serie med rengjøringsprodukter fra det norske firmaet Drake Chemicals, og vi har testet både ekstremvasken WashAll Extreme i et nedgriset motorrom og StripAll på bolter og en aksel. Begge produktene viste seg å være svært effektive.

Fjernet rust og fett

Ifølge produsenten, er StripAll et syrebasert rensemiddel som fjerner rust, maling, lakk, koks og sotbelegg og har vært brukt i verkstedindustrien siden 1968. Rensemiddelet selges ferdigblandet i fem liters kanner (man kan få inntil 200 liter) og skal anvendes i bad, eller helst en delevasker, slik at man kan tilsette varme. Den mest effektive temperaturen er rundt 60 grader, men middelet vil også virke i romtemperatur. Da forlenges imidlertid virketiden betraktelig.

Vi benyttet en frityrkoker (!) som er velegnet for mindre deler, men skal man rengjøre større komponenter, må man ha kraftigere utstyr. De rustne og tilgrisede delene ble lagt i badet som holdt rundt 60 grader Celsius. Virkningen var umiddelbar og det begynte å syde i kokeren. Vi la på lokk og ventet i ti timer før vi tok ut delene for inspeksjon. All rust var borte på akselen og den hadde delvis fått tilbake metallfargen. En lett polering ville gitt den tilbake sin opprinnelige farge. Boltene var helt rene, frie for rust og olje og så til forveksling nye ut.

StripAll er egnet til rens av støpejern og andre metaller, men ikke lettmetall. I følge produsenten er metallrensen også egnet til fjerning av rust og avleiringer i kjølekanaler, og fjerner dessuten opp koks- og sotbelegg, skal ifølge produsenten ikke ødelegge sylindervegger eller glideflater. Metallrensen kan brukes flere ganger, men virkningen vil gradvis svekkes etter hvert som blandingen fylles med avfallsstoffer. De behandlede delene vaskes rene i varmt vann eller med høyttrykkspyler.

Effektiv avfetting

Drake Chemicals har også et kraftig avfettingsmiddel i sortimentet, nemlig WashAll Extreme. Ifølge beskrivelsen er dette et vannbasert kraftvaskemiddel. Det er spesielt velegnet for fastbrente belegg på motorer og maskiner, så som sot. Man tilsetter maksimalt 30 prosent av rensemiddelet i vann. I følge produsenten skal en 20-prosentblanding kunne gjøre gulnet gelcoat hvit, men denne påstanden har vi ikke etterprøvd. Derimot gjorde vi en grundig vask i et svært nedgriset motorrom, hvor det var både olje og fett, og sotbelegg. WashAll svarte fullt ut til forventningene. Vi sprayet på blandingen og lot den virke en kort stund før vi spylte av alt smuss uten å børste eller bruke svamp. Resultatet ble påfallende bra, men i hvilken grad det er mer effektivt enn andre kraftvaskemidler, kan vi ikke ta stilling til.

FAKTA: STRIPALL OG WASHALL EXTREME

Produkt

StripAll

WashAll Extreme

Type

Metallrens

Kraftvask/grovvask

Minste volum

5 liter

2,5 liter

Pris

258 kroner

211 kroner

Pris delevasker

556 kroner

-

Blandingsforhold

Ferdigblandet

3-30 prosent

Opplysninger:

www.drakechemicals.no