Nr. 8 2013

Nyheter juli/august 2013

Nyheter juli/august 2013

Publisert Sist oppdatert

Båtquiz

Hvilket sjømerke har loddrette hvite og røde striper? Denne nøtta er ett av spørsmålene i Trond Ålviks nye bok.

Pocketboka Quiz- for båtfolk inneholder 800 spørsmål som passer for hele familien. Som tittelen antyder handler boka om båtliv og navigasjon. Spørsmålene er delt inn i vanskelighetsgradene landkrabbe, matros og kaptein. Lærer du deg svaret på flesteparten av spørsmålene i boka bør du greit klare båtførerprøven - så her er det både nytte og underholdningsverdi. Forfatteren Trond Ålvik er pedagog og tidligere høgskolelektor, og har erfaring som kaptein på skoleskip og som lærer og sensor til Båtførerprøven.

I vår sommerquiz på side 58 og 59 finner du spørsmål hentet fra boka. Veil. pris er kr 199.- www.pegasus-forlag.no

 

Fiks påhengeren selv

Sommeren er lesetid for mange, og hva er vel bedre enn å lære noe nytt mens man leser? Utenbordsmotoren - for båtfolk er den første grundige boka på norsk om den vanligste båtmotoren her til lands - nemlig påhengeren. Journalist og skipper Tim Bartlett (som blant annet har skrevet for Båtmagasinet) tar oss med under dekselet på utenbordsmotoren og forklarer i et klart og sjargongfritt språk hvordan den virker og hvordan man holder den i live. Boka er rikt illustrert slik at det blir enklere og morsommere å følge den instruktive teksten.

Boka dekker både to- og firetakts motorer, og gir inngående kunnskap om drivstoffsystemet, det elektriske, gir, propell og motorens virkemåte. Bartlett lister også opp nødvendig verktøy, og gir deg komplett guide for feilsøking samt førstehjelpsprosedyre for motor som har vært under vann. Veil. pris er 339 kroner. www.pegasus-forlag.no

 

Ny flybridgebåt fra Fairline

Squadron 48 blir nest minste båt i denne serien av flybridgebåter, som fra før av består av en fem modeller fra 42 til 78 fot. Under dekk lever gjestene som grever med to store lugarer med egne store baderom. Det er også blitt plass til en mindre lugar med over- og underkøye. Dersom du klarer deg med to lugarer kan en dinette plasseres her, i stedet for køyer. Motormessig utrustes båten med to Volvo Penta D6 435 med IPS (IPS600).

FAKTA:  Fairline Squadron 48

Lengde:

15 meter

Bredde:

4,33 meter

Vekt:

14 000 kg

CE-kategori:

B

Motorstyrke:

870 hk

Pris fra:

Ikke fastsatt

Opplysninger:

www.stavangermarinesenter.no

 

 

Digital båtlyd

Norske Pinell har nettopp lansert Pinell GO, en digital reiseradio (DAB), som burde passe bra i båt. DinSide testet radioen til terningkast seks, og ga pluss for både lyd og batterilevetid. Og nettopp batterilevetiden er imponerende. På en lading spiller radioen musikk uanstrengt i over 24 timer. Ønsker du å spille musikk fra telefon eller mp3-spiller er det mulig gjennom AUX-inngangen på baksiden av radioen. Pinell GO leveres i fire spreke farger, og prisen er kr 1799. www.pinell.no

 

Ekstremt pen - og dyr

Den britiske konseptbåten fra Claydon Reeves skal lages i maks ti eksemplarer, og blir således et sjeldent syn på sjøen. Prisen er også særdeles "eksklusiv". Rundt regnet kommer den spesielle båten på 28 millioner norske kroner. I motorrommet sitter en hissig Rolls Royce Merlin V12 (også kjent som PV-12) som yter 2500 hk. Det gir båten en toppfart på 50 knop.  Motoren er en kopi av Merlin-motoren som stod i Supermarine Spitfire og Hawker Hurrycane under andre verdenskrig.

 

27 fot med styrhus

Til høsten kommer Finnmaster med nok en styrhusbåt av typen Pilot. Finnmaster Pilot 8.0 heter den. Strhuset er utstyrt med bysse og rundt bordet i styrhuset er det plass til fire personer i tillegg til føreren. Den fremre benken kan snus slik at alle kan sitte med ansiktet i kjøreretningen.

     Styrhuset er plassert asymetrisk på babord side, og fra styrhuset er det skyvedør ut til dollbordet ved førerplass. Både i lugaren forut og midtskips er det brede dobbeltkøyer, en sitteplass og rosmlige garderobeskap. Man finner også separat toalettrom.

     Et stort akterdekk gir plass til benker og mye stuverom. Hele akterveggen i styrhuset er 3-delt og kan åpnes slik at styrhus og akterdekk blir en enhet.

 

 

TEKNISKE DATA

Lengde:

8,40 m

Bredde:

3,00 m

Vekt:

ca. 3000 kg

Personer:

8

Køyeplasser:

4+2

Drivstoff:

410 l

Vanntank:

65 l

Septiktank:

65 l

Motor:

200 - 300 hk/2 x 150 hk

CE-kategori:

C

Pris:

Ikke fastsatt

Mer informasjon:

www.finnmaster.fi

 

 

Lad med USB

Den nye Standard Horizon Håndholdt VHF HX 300E skal etter sigende være den første VHF’en som har lademulighet via USB-kabel, og siden mye elektronikk lades via USB så er ladekabelen aldri langt unna, hevder Maritim som selger apparatet.

HX300E er kompakt, lett og flyter. Mister du VHF’en i vannet så tennes ett rødt LEDlys som gjør det lett og se. Den har store bakgrunnsbelyste knapper og et stort, klart display. Radioen sender på enten 1w eller 5w og er programmert med alle lystbåtkanaler, fiskerikanaler samt internationale VHF-kanaler. Prisen på 1.398 kroner også overkommelig.

Mål: 59x128x33mm, vekt 240g. Batteri: 1560mah lithium ion.

 

Hakk i baugen

Har du ergret deg over hakk og skraper i baugen fordi du kanskje har fortøyd for nærme brygga i båsen? Det er vanskelig å få en fender til å sitt riktig her, men Maritim har en spesialfender for akkurat dette formålet. FenderFlex er en oppblåsbar fender som kan festes i baug, hekk og på siden. Den har 6 festepunkter og en hengslemekanisme som gjør den veldig fleksibel. Fenderen er dyr, men det kan skader i baugen bli også. Maritim selger den for 1.349 kroner.
Mål: 720x320x165 mm (utslått). Vekt: 6 kg.