Nr. 3 2012

Nyheter

Nye båter og utstyr

Publisert Sist oppdatert

Byggesett med alpinstøvelklemmer

Det dukker stadig opp nye rariteter på båtmessene rundt omkring. I Düsseldorf fant vi dette byggesettet på en 10 fots jolle. Skrogsettet består av fem deler, to skroghalvsider, to baughalvsider og et akterspeil. I tillegg kommer tofter. Clip-Clap CB 300 heter raringen som er laget i ABS-plast. Delene monteres sammen med hurtigskruer og snapp-klemmer som man finner på alpinstøvler.

     Demontert og stablet sammen går det fint an å frakte den på en vanlig takgrind. Vekten er 58 kg, og båten kan bære 195 kg. Lengden er 2,99 meter, bredden 1,5 meter og maks motor er en femhester. www.tolmar.biz/products.htm.

 

Ny produsent

Hyundai har startet satsing på marinediesler, både for strak aksel og drev, foreløpig med Mercruisers Bravo-drev. Hyundai leverer fire modeller, både rekkeseksere, rekkefirere og V6-ere på fra 125 hk opp til 380 hk. Den minste motoren har et sylindervolum på 1.582 ccm, mens den største rekkesekseren er en ordentlig brumlebasse med et sylindervolum på 9.960 ccm.www.hyundai-seasall.com

 

Svanehals

Vetus har laget en støyreduserende svanehals for eksosutslipp fra mindre motorer. NLPG-system har de kalt den. Den skal egne seg for montering nesten hvorsomhelst i trange rom fordi slangestussene kan roteres 360 grader i begge ender. Stussene passer til slangediametere på fra 40 mm opp til 90 mm. Svanehalsen har et treliters vannkammer, luftventilering og er utstyrt med drensplugg for vinterlagring. I løpet av året kommer en større variant med 10 liter vann for motorer opp til 121 hk. Svanehalsen forhindrer tilbakeslag av vann gjennom skroggjennomføringen. www.univa.no

 

Uttern=Quicksilver

Quicksilver Activ 645 er helt identisk med Uttern D62.

Den eneste forskjellen mellom dem er fargene og navnet – forøvrig er de identiske. Vi har tidligere gjort førsteinntrykk på båten, som kom meget godt ut av vår test. Det følgelig ingen dårlig kloning Quicksilver har fått inn i sortimentet. Uttern, som i utgangspunktet var svensk, er et sterkt merkenavn i Norden, men ute i Europa er Quicksilver mer velkjent. Amerikanske Brunswick har begge båtmerkene under sin paraply. Uttern D62 hadde verdenspremiere under båtmessen i Gøteborg i februar i fjor, og i år var det altså duket for verdenspremiere for den samme båten i Düsseldorf, under et annet navn.

www.brunswick.no

Bred bakveggbåt

Quicksilver Activ 705 Cruiser er en temmelig fersk bakveggbåt med bredt skrog og oppsiktsvekkende former. En rendyrket bakveggbåt med utenbordsmotor som skiller seg ut fra mengden med et skrog som beholder bredden nesten fra for til akter. Activ 705 er en innholdsrik bakveggbåt med plass til åtte personer, en komplett bysse og toalett.

Båten tilbys i tre ulike utstyrsvarianter: Cruising inkluderer dusj og større sittegruppe, Deluxe Cruising omfatter i tillegg sjøvannstoalett og kjøleskap. I tillegg kan man få en versjon med kartplotter og radio/CD-spiller.

FAKTA: ACTIV 705 CRUISER

 

Lett raffinert amerikaner

Amerikanske Sea Ray har lansert en ny bowrider for 2012-sesongen. Sea Rays 210 SLX er bygget over stort sett samme lest som de fleste andre amerikanske bowridere. Amerikanerne har sans for komfortdetaljer: Putene er myke og gode, her er den en gigantisk kjøleboks under den hengslede puten på akterbenken, rikelig med koppholdere (åtte stykk!) og selvsagt et kraftig stereoanlegg med iPod-inngang. Over motorromsluka er det stor solseng og også sitteplassen foran vindsjermen kan konverteres til en solseng. En rask gjennomgang av 210 SLX gir inntrykk av en vel gjennomtenkt bowrider hvor man har hatt fokus på å skape mye praktisk stuveplass. Båten har en stor badeplattform med enkel adkomst inn på uteplassen via en passasje på styrbord side. Biminitopp er ekstrautstyr. Sea Ray 210 SLX leveres standard med bensin innenbordsmotor, en Mercruiser 4.3L MPI ECT med Alpha I-drev.

FAKTA: SEA RAY 210 SLX

 

Quicksilver blir Mercury

Fra og med 2012-sesongen får Quicksilver-jollene til Brunswick nytt navn. Det nye navnet er Mercury, men det er ikke den eneste endringen. De Kina-produserte båtene har gjennomgått en oppgradering, og den viktigste av dem er at de nå produseres i et kraftigere PVC-materiale. UV-bestandigheten skal også være forbedret. Jolle- og RIB-familien omfatter 28 båter fra den lille og kompakte Dinghy 200 til 470 Heavy Duty.

Opplysninger: www.brunswick.no

Sikter mot Norden

Franske Beneteau har lansert en Targa-look-a-like under navnet Barracuda 9. De store europeiske båtprodusentene utvikler i stadig større grad båter ”skreddersydd” for det nordiske markedet, og franskmennene har i en årrekke hatt stor suksess i Skandinavia med sine ”pesche promenade”-båter. Nå har Beneteau tatt steget fullt ut og laget en rendyrket skandinavisk farkost etter finsk resept.

Barracuda 9 er en styrhusbåt med walkaroundløsning, stort akterdekk – og utvendig førerposisjon på taket. Konseptet har mange fellestrekk med Paragon, Nord Star og Targa. Men valget av fremdriftsløsning skiller båten fra sine nordiske rollemodeller. Franskmennene sverger til utenbordsmotor, både i singel og dobbelmontaske.

Produsenten lanserer båten som en rask fiskebåt, noe den utvilsomt egner seg til, men vi tror også at den vil være en meget sterk konkurrent til de mange og rimelige styrhusbåtene fra Beneteau, Jeanneau og en rekke andre europeiske produsenter.

FAKTA: BENETEAU BARRACUDA 9

Lengde:

7,05 meter

Bredde:

2,55 meter

CE-kategori:

C

Maks antall personer:

8

Motorstyrke:

Maks 220 hk

Opplysninger:

www.brunswick.no

Premerie for ny hardtop

Svenske Storebro har lansert en kanaltilpasset versjon av sin 435 Commander, med tilnavnet Sun Top. Båten bygger på 435 Commander, som er en trawlerinspirert flybridgeversjon. Det er i en nydesignet hardtop som er den største endringen. I praksis er det en flybridge uten førerplass. Derimot har man utnyttet øverste etasje til et stort soldekk med en lav rekke rundt. Dermed blir båten vesentlig lavere enn 435 Commander og får en total høyde på 3,2 meter. Rundt propellene er det også tuneller slik at båtens dyptgående er redusert til én meter. Dermed er 435 Commander skreddersydd for kanalturer gjennom Europa.

FAKTA: STOREBRO 435 COMMANDER

 

En båt for alle årstider

Lengde:

6,55 meter

Bredde:

2,55 meter

Vekt:

Ca 800 kg

CE-kategori:

C

Maks antall personer:

8

Motorstyrke:

Maks 220 hk

Opplysninger:

www.searaynorge.no

AV: LARS H. LINDÉN

Svenske Anytec i Öregrund har de senere årene lansert flere modeller for innenbords diesel i effektklassen 300 til 400 hk. Basisen for flere av disse har vært det heftige 860-skroget som har en bunnvinkel på 23,3 grader med et betydelig fartspotensiale. Den rykende ferske 860 CAB er også basert på dette skroget. Dette er en komfortabel transportbåt med overnattingsmulighet til fire personer i faste køyer: To faste forut og to i styrhuset, der man konverterer salongen til en dobbelkøye med et håndgrep.

Den har også sjøvannstoalett. Båten entres enklest via en dør i forkant av overbygget, og man har fri og sikker passasje gjennom hele båten. Styrhuset er utstyrt med to vribare, gassdempede stoler, bysse med vask og radio/CD.

Utvendig har produsenten beholdt den rå og robuste stilen som Anytec er kjent for, med vedlikeholdsfrie fribord, kraftige rekker og fortøyningsbeslag. Den robuste fenderlisten er dimensjonert for å tåle det meste. Hele styrhuset er i aluminium utvendig, men innvendig er den polstret og isolert for å lempe lyd og eliminere kondens.

Ifølge produsenten er Volvo Pentas D6-330 mer enn tilstrekkelig, men vil man opp i 40 knop må man legge til noen kroner for en D6-370.

FAKTA: ANYTEC 860 CAB

 

Lengde:

8,78 meter

Bredde:

2,98 meter

Vekt:

2.800 kg

CE-kategori:

C

Maks antall personer:

8

Motorstyrke:

Maks 400 hk

Pris fra:

Fra 934.900 kroner

Opplysninger:

www.erlingsande.no

Lengde:

13,2 meter

Bredde:

3,9 meter

Vekt:

9.000 Kg

CE-kategori:

B

Motorstyrke:

Maks 2x435 hk

Opplysninger:

www.storebro.se

Lengde:

9,48 meter

Bredde:

2,60 meter

Vekt:

3.685 Kg

CE-kategori:

B

Maks antall personer:

8

Motorstyrke:

330-370 hk

Pris fra:

Ca 2.800.000 kroner

Opplysninger:

www.anytec.se