Nr 1 2013

Test av lange, nyttige skaft

Tryllestav og svaberskaft: Denne ganger strekker vi oss litt lenger for å teste båtprodukter, bokstavelig talt. Vi har sett på to lange, nyttige hjelpemidler for bruk i båten, vaskeskaft og bøyekrok.

Publisert Sist oppdatert

TEKST OG FOTO: TROND J. HANSEN

Begge produktene er svært finurlige på sin måte - en tryllestav og et svaberskaft med knekk.

   Det er ikke fritt for at vi lar oss fascinere av smarte dingser som vi kan ha nytte av i båten. Noen ganger har de som har utviklet produktene virkelig lagt hodene i bløt og kommet frem til innovative løsninger. Andre ganger er løsningen veldig enkel, men likevel genial. Av og til kommer vi over produkter som vi egentlig ikke vet at vi savner, men som vi i ettertid savner om vi ikke har det. Begge disse produktene kommer inn under denne kategorien.

 

Tryllestav fra Robship

Her er det absolutt noen produktutviklere hos Robship som har spekulert en del. Selv etter å ha brukt Robship sin Hook & Moor en sesong forstår vi ennå ikke helt hvordan den virker. Men virker gjør den. Vi har vist den frem til båtfolk i forskjellige havner og alle har vært like forundret. Og den har alltid vekket stor oppsikt. Den er nesten som en magisk tryllestav, men du trenger slett ikke å være tryllekunstner for å bruke den. Det er meget enkelt. Robship Hook and Moor er en kombinert båtshake og bøyekrok. Den kommer i tre ulike lengder; med fast lengde på 2 meter, teleskopisk opp til 2 meter og teleskopisk opp til 3 meter. Vi prøvde den vanligste, teleskopisk på 2 meter. Sammenslått er den ikke lenger enn 115 centimeter (gjelder også den lengste), og er derfor lett å stuve bort når den ikke er i bruk. Den koster hos Seatronic kr 990,-. Staven er produsert i glassarmert PA66 og herdet aluminium. Vi opplever konstruksjonen som svært solid og forseggjort.

Ytterst på staven er det et hode med krok og en bøyle hvor man fester fortøyningstauet. Det er vanskelig å forklare akkurat hvordan Hook & Moor fungerer, men ved hjelp av en sinnrik mekanisme trær den altså fortøyningstampen gjennom fortøyningsring, bryggepuller, bøyering eller hva det måtte være. Du fester først fortøyningstampen i en bøyle, presser kroken foran mot for eksempel en bryggepuller. Tampen trær seg gjennom pullerten og du trekker fortøyningstampen mot deg. Så er det bare å gjøre fast tampene.

For å se hvordan Hook & Moor fungerer anbefaler vi at du går inn på Robship sin hjemmeside for å se deres YouTube-video. For å bruke redskapet må du ha fortøyningstau med ferdigspleiset løkke. Vi brukte den hovedsakelig på tau på 16 og 18 millimeter og det fungerte veldig fint. Det kreves litt teknikk for å få den til å fungere på liggende fortøyningsringer, men etter å ha tørrtrent litt gikk også det problemfritt. Måten bøyekroken brukes på varierer litt med hva du skal træ tauet gjennom. Noen ganger dytter man kroken gjennom, andre ganger trekker man den gjennom. Dette er godt beskrevet med bilder i bruksanvisningen. Hook & Moor har størst nytteverdi for dem som ferdes alene i båt og dersom du fortøyer til fortøyningsbøyer. Vi synes den er spesielt nyttig i sistnevnte situasjoner. Det kan være vanskelig å træ fortøyningstauet gjennom ringen i bøyen. Med dette hjelpemiddelet går det veldig enkelt, og det er liten fare for å falle i sjøen når du skal prøve å nå bøyen. Det tar bare sekunder å træ tauet gjennom ringen. Vi synes også det i mange tilfeller kan være greit å slippe å hoppe i land for å nå fortøyningsring eller puller på kaia, spesielt når man er alene. Dog fungerer den bare mot runde kanter på fortøyningsemnet, ikke for eksempel på kantet treverk. Det er svært enkelt å betjene Hook & Moor. Med et enkelt håndgrep trekker du den ut, enten i full lengde eller med en lengde på cirka 160 centimeter. For at systemet skal fungere er det slik at de siste cirka 20 centimeter er bevegelig (med denne delen ute er staven cirka 220 centimeter lang). En smart detalj er at når du vipper bøylen for feste av fortøyningstau bakover, så går den inn i et spor på en knapp på hakehodet og dermed låser den bevegelige delen. Da fungerer den som en vanlig båtshake.

Vår vurdering

Vi har tidligere prøvd ulike bøyekroker, men ikke blitt veldig imponert av noen av dem. Robship Hook & Moore lot vi oss derimot imponere av, kanskje mest fordi den er så finurlig og innovativ. Det er ikke fritt for at vi lar oss fascinere av den sinnrike mekanismen. Hvor stor nytteverdien er vil avhengige av måten man bruker båten på. Ligger du mye i bøye kan det være et genialt hjelpemiddel. Vi setter også pris på at den er lett å stuve bort, og lett å hente frem. Kvaliteten virker å være svært god, og i så måte synes vi ikke det er noe å si på prisen. Robship Hook & Moor er et anbefalt produkt.

Fakta

 

Skaft med knekk

Amerikanske  Shurhold har en komplett serie med børster og vedlikeholdsprodukter for båtpleie. Dette er produkter av meget høy kvalitet, blant det beste som finnes på markedet. Noe som også gjenspeiler seg i relativt høy pris. De fleste av produktene er basert på et praktisk ”Snap on/off” system. Altså forskjellige børster, svabere og annet som enkelt festes til et skaft. Alt i alt nærmere 40 produkter som kan festes til samme skaft. Selv bruker produsenten slagordet ”One handle does it all”. Skaftene er produsert i saltvannsbestandig , anodisert aluminium og kommer enten i fast lengde på 152 centimeter eller som teleskopisk med lengde på henholdsvis 109-182 centimeter og 160-274 centimeter. Vi gikk for den korteste teleskopvarianten, som vi betalt kr 199,- for hos Maritim. Den lengste teleskopiske koster kr 259,- og den med fast lengde kr 169,-. Eventuelt kan man kjøpe et sett med teleskopisk skaft, myk børste, båtshake, mopp og fettstift (til glidelåser og annet) for kr 798.  Det er nesten ingen grenser for hva som finnes i sortimentet; dekksbørster i ulik størrelse og ulik stivhet (myk, medium og stiv), mopper, båtshake, klepp, padleåre, feiekost og mer.

Vi har aldri vært spesielt begeistret for å bruke børster for å vaske skrog. Selv de myke børstene tar smuss og skitt dårlig. I stedet har vi brukt en svamp, men da er det ikke alltid like greit å komme til  - spesielt på den siden som ligger ut fra bryggen eller den siden som i båsen ligger med utrigger uten gangvei. Selvfølgelig kan man snu båten, men det er uansett ikke lett å nå helt ned til vannlinjen. Tidligere har vi brukt en husholdningsmopp med teleskopskaft – av den typen de selger i billigbutikker og i dagligvarebutikkene. Men de er ikke veldig egnet i båt.

Løsningen fant vi i Shurhold-sortimentet. De har en myk lammeullspute med svivelbrakett. Selve puten kan skiftes ut og/eller vaskes. Den fungerer meget bra ved rengjøring av glatte flater, så som på skroget. Men det som virkelig gjør vask av skroget enkelt, er Shurhold sitt vinkelledd – enkelt og genialt. Leddet er 25 centimeter langt og har en vinkel på 30 grader. Det settes mellom Shurhold-skaft og for eksempel lammeullsputen. Da er det lett å stå på dekk og vaske skroget, selv om skroget skrår innover. Fungerer også meget bra om man setter på en børste for rengjøring av vannlinjen. I Bergen fikk vi ikke tak i vinkelleddet, selv om det står i katalogen til Maritim. Vi skulle likevel bestille noen varer fra West Marin i USA, og kjøpte det derfra. Noe av det smarteste vi har kjøpt på lenge. Pris hos Maritim er kr 109,-.

Vår vurdering

Produsent:

Robship, www.robship.com

Importør:

Flak AS, www.flak.no

Forhandler for vårt kjøp:

Seatronic, www.seatronic.no

Pris:

Kr 990,- hos Seatronic. Veiledende for 2 meter fast kr 899,- og for teleskopisk 115-300 cm kr 1.199,-.

Vår samlede vurdering:

Anbefalt produkt, J (smilefjes)

Shurhold sitt båtpleie/vaske-system er av meget høy kvalitet. Det gjelder både skaft, børster og andre produkter som festes på skaftet. Gode mopper og børster er det imidlertid mange som har. Det som har begeistret oss er rett og slett vinkelleddet og lammerullputen. Det gjør vask av skrog veldig enkelt og gir godt resultat. Imidlertid er vi ikke så veldig fornøyd med håndtaket på skaftet. Under vask blir man som regel våt på hendene, og da blir håndtaket svært glatt. Noe som igjen medfører at det er vanskelig å ”føre” lammeullsputen eller børsten, særlig med vinkelleddet på. Det glatte håndtaket gjør også at man ikke får skikkelig kraft mot underlaget. Dette hadde fungert bedre med et kraftigere grep med bedre friksjon, kanskje et asymmetrisk (ovalt) håndtak. Likeledes er selve skaftet veldig glatt og gir dårlig grep for hånden som holdes nede på skaftet. Vi har løst problemet med dårlig grep ved at vi rett og slett bruker et par seilerhansker i skinn under vaskingen. Da fungerer det utmerket. Selv om vi ikke er fornøyd med grepet er vår samlede vurdering at det er et anbefalt produkt – særlig lammeullsputen og vinkelleddet.

 

Fakta

 

Produsent:

Shurhold Industries, www.shurhold.com

Forhandler for vårt kjøp:

Maritim, www.maritim.no

Pris:

Priser fra Maritim. Skaft fra kr 169,- til kr 259,- Lammeullspute med svivelbrakett kr 239,-. Børster fra kr 199,- til kr 349,-. Vinkelledd kr 109,-.

Vår samlede vurdering:

Anbefalt produkt, J (smilefjes)