Nr 1 2012

Sikker ombordstigning

Ikke alle båter er like enkle og sikre å komme om bord i forut. Vår Pioner Multi er en av dem. En tidligere ansatt på Pionerfabrikken lagde sin egen løsning.

Publisert Sist oppdatert

Tekst og foto: Hans Due

Vi har i mange år sverget til Pioner Multi som en utmerket landstedbåt. Utrolig stabil og med stor lasteevne. Men å komme om bord i fronten på den fra en brygge har til tider vært en linedanseroppgave, både til daglig, men ikke minst når det har vært litt vått eller det har vært nattefrost. Små horisontale tråflater på hver side av en skrå baugport har vært eneste mulighet. Savnet etter noe å holde seg i har vært meget stort, og vi har gjentatte ganger nevnt det for produsenten – uten særlig respons.

     Men en tidligere ansatt tente på ideen og laget sin egen løsning som vi nå har adoptert. Med litt tilpasninger av eksisterende deler fra andre modeller på fabrikken har vi endelig fått noe å holde oss fast i. Det er en helt annen og mer behagelig verden, og det var gjort på et par strakser å få orden på det.

Eksisterende deler   

Selve pulpitbøylen er hentet fra tråkkebåten Pioner Trio som har slike bøyler i front. Festene er to vanntette kopper som felles ned i henholdsvis dekk og sittebenk. Alt i syrefast stål. Utfordringen var at flensen rundt koppen som skulle monteres i sittebenken var for stor. Det løste vi ved å slipe av litt av flensen på den ene siden. Deretter var det bare å borre opp hullene til koppene. Det gjorde vi med et 20 mm. hullbor. Så klinte vi godt med Sikaflex eller Tech-7 rundt hullene og trædde koppene nedi og til slutt skrudde fast med tre skruer i flensen.

     Fordi bøylen fra Trio ikke passet helt i lengdeforholdet mellom de to støttebena, måtte vi kappe av den ene røret ca 10 cm. Når det var gjort og skjærekanten på benet filt og slipt for grader etter sagingen, var det bare å træ bøylene ned i hullene, og det var enkelt å nappe den opp igjen dersom den av en eller annen grunn skulle stå i veien. Vi har latt den bli stående på båten siden vi monterte den. Nå entrer vi båten trygt og sikkert forfra. Dette bør bli standardutstyr på Pioner Multi.