Nr 1 2012

Kysten Rundt

Kartlegger Flåværleia

Publisert Sist oppdatert

HERØY:

I et samarbeidsprosjekt mellom Fiskeridirektoratet, Kystverket, Riksantikvaren og Norsk Kulturråd skal kystkulturen synliggjøres. Ett av de fem delprosjektene som inngår i Felles Handlingsplan for kystkultur 2011-2014, er den fantastiske Flåværleia i Herøy på Sunnmøre.

– Flåværleia er den viktigste historiske leia for skip som rundet Stadlandet, sier Roald Sporstøl som er en ivrig kulturverner i Herøy kommune.

– Denne leia favner hele tidsspennet i landets maritime historie. I leia er blant annet alle sjømerker som har vært i bruk opp gjennom tidene og disse vil vi sørge for å kartlegge og vare på, forteller Sporstøl, som er engasjert som prosjektleder for dette delprosjektet.

 

Jolly good

BLINDLEIA: Den nydelige Furuholmen-båten Larola har sine aner i fra Asperøy utenfor Lillesand. Hvert år tar eieren Ingemar Hodne fra Oslo båten tilbake til arnestedet. Da møtes fortid og nåtid – som da det vakre moderskipet ble tilgodesett med en ny, svart commando-style slepejolle i sommer. Er det en opptrapping av kampen for å bevare de gamle trebåtene? Wooden warriors, inspirert av Sea Sheperd?

 

Noe i en snor

JUSTØYA: To pilsnere i en snor efter en båd, heter det i den danske drikkevisen. Alternativet må være tre joller i en snor efter en snekke, med motorene tiltet opp og kanskje noen pilsnere derefter. Muligens omgår man 0,8 grensen på det viset?

 

Motor med båt?

BREKKESTØ: At man ikke ser skogen for bare trær, har lenge vært en kjent sak, men at båten kan være vanskelig å få øye på bak en diger motor, hører til sjeldenhetene. Denne farkosten traff vi ved Brekkestø i sommer, forbilledlig i fem knop på vei inn i leia. Av en eller annen grunn assosierte vi varianten med et kjøleskap på hekken.

 

Endelig drivstoff

GRIMSTAD: I en årrekke har det vært uforutsigbar tilgang på drivstoff i Grimstad. Nå har Fiskernes Salgslag fått på plass et strålende tilbud i form av et helt nytt, døgnåpent anlegg som tilbyr både bensin og diesel. En fornøyd Kjell Støle ved salgslaget kan fortelle at pumpene kom på plass i oktober og er full drift. Pumpene har kortautomat og tar flere typer kort, sier Støle, som ønsker båtfolket velkommen til sommeren.

 

Raus gave til Redningsselskapet

FOSNAVÅG: Olympicgruppen driver et tyvetalls offshoreskip og fiskefartøy og har base i Fosnavåg. Rederiet valgte i fjor å gi en julegavesjekk på en kvart million kroner til Redningsselskapet. Begrunnelsen for gaven er den store betydningen Redningsselskapet har for alle som driver virksomhet på sjøen. 

- For Redningsselskapet er det svært viktig å få slike rause gaver fra næringslivet. Det er spesielt gledelig når vi blir satt pris på av rederier som Olympic som selv har mange ansatte på sjøen i all slags vær, og på denne måten viser at de setter pris på vår beredskap, sier generalsekretær Øyvind Stene i Redningsselskapet.

   Alt i alt koster bare driften av redningsskøytene rundt 270 millioner kroner årlig. Staten gir et direkte bidrag i år på 43,3 millioner kroner. Redningsselskapet må dermed skaffe mer enn halvparten av pengene til drift gjennom egen innsats.