utgave nr 4 1986

Mann overbord..!

Publisert Sist oppdatert

MANN OVERBORD!

Mann overbord er en av de verst tenkelige situasjonene ombord i en båt. Dødsulykkene er flere enn de lykkelige utgangene i slike tilfeller. Båtmagasinet har selv testet tiden det tar fra en person faller overbord til han igjen er bragt i sikkerhet ombord. Det tok 20 minutter!
Utstyr som kan forkorte denne tiden finnes, blant annet et nytt konsept fra det engelske firmaet Transaqua. Systemet som heter Jon Buoy, består av en eller flere radiosendere og en mottaker. Senderen er på størrelse med et stort armbånd, og utløses automatisk når den kommer i kontakt med vann. Senderen har forbindelse med en mottaker ombord som utløser en sterk sirene. Folk ombord blir derfor varslet om "mann overbord" momentant.
Snumanøver og leting etter den overbordfalne kan imidlertid ta tid, og i mellomtiden er den forulykkede kanskje så utmattet og nedkjølt at han ikke orker
mer og drukner.
Systemet har tenkt på dette også. Så snart signalene fra senderen når båten, vil også en en-manns redningsflåte utløses automatisk. Denne flåten blåser seg opp. I bunnen av flåten er det et "kremmerhus" som fylles med 150 liter vann, og som gjør at flåten ikke blåser av sted. Den ene siden av flåten ligger like under vannflaten slik at den forulykkede kan svømme rett inn i flåten.
Å få en person ombord fra en slik flåte kan være et stort problem, spesielt hvis personen er bevisstløs eller utmattet slik at han ikke kan hjelpe til selv. Også dette har produsenten tenkt på. Dørken i flåten er nemlig også en bæresele med to kraftige løfteringer slik at den for­ulykkede kan vinsjes ombord.
Forøvrig inneholder flåten blinklys, nødraketter, finlandshette og votter samt et lite forråd av sjokolade.