utgave nr 9 2001

Forventninger til KAD300

Publisert Sist oppdatert
NYE MOTORER

Forventninger til KAD300

AV ANNE MARIT KLOKK
I juli lanserte Volvo Penta sine nye to dieselmotorer for planende båter som skal være på markedet nå. Det er kraftpakker i segmentet 300 hk, KAD300/DP og KAMD300 som det stilles store forventninger til fra produsenten. Med disse nyutviklede motorene regner Volvo Penta med å få en helt ny serie i årene som kommer.
Det er snakk om store forandringer fra KAD44. Etter testkjøringer skal den nye motoren gi høyere toppfart, bedre akselerasjon, lavere lydnivå og vibrasjonsfri gange. KAD’en er utstyrt med ny motorblokk, topplokk med forbedrede kjøleegenskaper, firestegs ladeluftkjøler og tilpasset turbo. Et modifisert innsprøytningssystem skal gi økt kapasitet og trykket er tilpasset nye femhulls dyser. Ekspansjonskar og sjøvannsfilter er montert direkte på motorene. Et avansert forbrenningssystem skal gi renere eksos og motorene oppfyller de strengeste utslippskravene.
KAD’en har elektronisk dieselstyring, såkalt EDC som skal gi helt presis styring for kompressor, turbo og ladeluftkjøler som igjen skal resulterere i optimal ytelse. EDC-systemet som ble lansert i 1995, regulerer hele motorens drivstoffsystem- og temperatur. Systemet omfatter dessuten en selvdiagnostisk enhet som gir båtføreren en indikasjon om feil oppstår. Drevet har rustfrie propeller og en helt ny design. Eksoskanalene er utvidet og fører all eksos gjennom drevet og ned i vannet, en viktig støyreduserende faktor. All tilkobling som for eksempel eksosslange, sjøvannsinntak og lignende er integrert i drev og skjold.
Vi prøvekjørte KAD’en, det vil si to av dem, om bord i Windys nye 34 foter Khamsin som ble presentert i prototype samme dag. Effekten kan vi ikke si noe om, men støynivået var oppsiktsvekkende lavt og lovende. Det var ingen problemer å holde en samtale på normalt lydnivå selv på fullt turtall.

Data

MotorbetegnelseKAD300KAMD300
Propellakseleffekt272hk/200 kW275 hk/202 kW
Drev/girDP-GHS63AE
Maks turtall38003800
Antall sylindre66
Sylindervolum3,6 liter3,6 liter
Vekt576 kg539 kg