utgave nr 3 1992

Septivac - septiksuger

Publisert Sist oppdatert


    SEPTIKSUGER

    Når fritidsbåtflåten øker i størrelse, øker også mengden av urenset kloakkutslipp. Stadig flere båter får septiktanker slik at i hvert fall havneområdene blir mer skånet for utslipp. Men septiken tømmes i havet, og det er ikke alle som stikker langt nok til havs til at utslippet ikke driver inn mot kysten igjen.
    Noen land har innført krav til utslipp. Sveits er vel det landet som er kommet lengst i å skjerpe kravene. Der er såvel kloakkutslipp som bunnvann og oppvaskvann ulovlig å slippe ut i innsjøene. Men så har man da også bygget ut et mottakssystem ved marinaene.
    Det finske selskapet Nesitec har utviklet et slik mottakssystem. Septivac er navnet på produktet, en ståltank med dimensjonene 1,2 m x 1,0 m x 0,5 m og som navnet tilsier, er systemet basert på å suge ut septiken fra båtens septiktank ved hjelp av vakuum. Systemet er kun avhengig av strømtilkobling. Man kan også koble til en ekstra avlastningstank, eller rett og slett til landbasert kloakknett.
    Bruken er meget enkel. Man starter pumpen, trekker ut slangen og kobler munnstykket til septiktanken ombord, åpner en kran og venter til tanken er tom. Slangen rulles inn i tanken igjen på en fjærbelastet trommel, og munnstykket stikkes ned i en holder. Der blir munnstykket vasket automatisk etter hver gangs bruk.
    Produsent: Nesite OY, P.O.Box 25, 00761 Helsingfors, Finland. Tlf: 095-358-0-386 699.