Nr 4 2013

KNBF: Eiendomsskatt på flytebrygger

”Det som er ganske sikkert er at dommen i Høyesterett åpner en inntektsmulighet for kreative skatteinnkrevere i økonomisk stressede kommuner, og det er de fleste”.

Publisert Sist oppdatert

AV REIDAR KJELSRUD

I 2008 skrev kemneren i Sarpsborg kommune ut eiendomsskatt på flytebryggene til fem marinaer i Skjebergkilen. Marinaeierne reagerte med å saksøke Sarpsborg kommune. Marinaeierne tapte i Tingretten, men saken ble anket. I ankesaken ble KNBF og Norges Seilforbund med som partshjelpere, da saken var prinsipielt viktig for oss også. Saken var oppe i lagmannsretten i 2011, og rett før julaften 2011 kom dommen; Lagmannsretten ga Tingretten medhold og dommen ble stående. Ny anke til Høyesterett. Saken slapp inn og ble behandlet i slutten av august 2012. Dom falt i september og Lagmannsrettens vurdering ble stående. Hva blir konsekvensene av denne avgjørelsen for oss båtfolk?’

Kreativ skatteinnkreving

Svaret vet vi ennå ikke. Det som er ganske sikkert er at det åpner en inntektsmulighet for kreative skatteinnkrevere i økonomisk stressede kommuner, og det er de fleste. For å kunne inndrive eiendomsskatt må kommunen ha et generelt vedtak om utskriving av eiendomsskatt. Etter det vi har klart å finne ut, er det ca halvparten av landets kommuner som har et slikt vedtak. Kommunene har egne vedtak på hvordan eiendomsskatten skal inndrives og fra hvem.

Før vi begynner å få panikk for utgiftsøkninger, er et par ting vi må presisere; Det er bare ca halvparten av landets kommuner som har en slik mulighet til å inndrive skatt. Det andre er at Høyesterett antyder vel at lovgrunnlaget er feil, da de behandlet saken. Det som er sikkert nå er at loven, slik den er i dag, gir mulighet for å inndrive slik skatt, men det finnes unntak, blant annet for frivilligheten. I Eigedomsskattelovas §7.a står det;
Kommunestyret kan fritaka desse eigedomane heilt eller delvis for eigedomsskatt:
a) Eigedom åt stiftingar eller institusjonar som tek sikte på å gagna ein kommune, eit fylke eller staten.

I Førde kommune har man trolig ikke fått med seg denne bestemmelsen. I et brev til Førde Båtklubb sier man at sitat; Ved Høgsteretts dom av 10. september 2012 blei det slått fast at flytebrygger skal skatteleggast som ein del av den faste eigedomen, jf. eigedomsskattelova § 4 andre ledd. Som følgje av dette vert det for skatteåret 2013 skrive ut eigedomsskatt på flytebrygger i Førde kommune.

Man må ikke skattlegge

Førde kommune kan umulig ha lest den delen av lovverket som sier at det er mulig å frita: «institusjonar som tek sikte på å gagna ein kommune». Man må med andre ord ikke skattlegge flytebryggene til Førde Båtklubb, slik kommunen hevder.

KNBF jobber nå for å forandre lovverket slik at frivilligheten har et generelt fritak for eiendomsskatt. Vi vil samle frivilligheten i et fremstøt mot politikere for å få forandret lovverket.

Som en foreløpig ordning for Førde og andre kommuner som vil ilegge eiendomsskatt på flytebrygger vil vi anbefale

 

Anbefalingen min til kommunepolitikere som har tenkt å innkreve eiendomsskatt på flytebryggene til båtforeningen;

Les eigedomsskattelova’s §7.a, der ligger muligheten deres til å sørge for at frivilligheten lokalt har noenlunde greie rammevilkår.

   Sørg for at alle klubber, foreninger og lag som gjør det trivelig å bo et sted, ikke skal betale skatt på noe de ikke tjener penger på!

 

 

Båtpolitisk rakettstart!

Det nye året startet friskt med en rekke båtpolitiske saker som materialiserte seg; Vannscooter, igjen!  

   Miljøvernministeren er ute på dypt vann med forslag til nye forskrifter for bruk av vannscooter!  Kun et halvt år etter det nye totalforbudet mot bruk av vannscooter, kom det en høring på et nytt lovforslag som har skapt en storm av protester. Vi håper nå at Miljøvernministeren dropper sitt engasjement på små fritidsfartøy en gang for alle og konsentrerer seg om (ordentlige) miljøsaker.

Neste sak som dukket opp var at Førde kommune har bestemt seg for å skattlegge Førde Båtklubb sine flytebrygger. Dette er et direkte resultat av Høyesterettsdommen fra i høst, hvor man fastslo at det er anledning til å skattlegge flytebrygger hvis kommunen inndriver eiendomsskatt. Førde kommune kan umulig ha lest den delen av lovverket som sier at det er mulig å frita: «institusjonar som tek sikte på å gagna ein kommune». Man må med andre ord ikke skattlegge tiltak som gjør at det fint å bo et sted.
   KNBF håper at vi kan få en felles løsning på dette ved å samle all frivillighet i et fremstøt mot politikere for å få forandret lovverket, slik for øvrig Høyesterett antydet ved sin behandling av saken.

   En høring som dukket opp i februar, kan gi sikre verdier for båtfolket i all fremtid; Fylkesmannen i Vestfold foreslår opprettelse av Nasjonalpark Færder.  En rød tråd i høringsdokumentet er setningen «Vern gjennom bruk», den beste formålsutformingen vi har sett på lenge! Fylkesmannens føringer er at naturen skal kunne brukes slik vi gjør i dag, men at et vedtak om å opprette Nasjonalpark skal gi denne delen av naturen som vi er så glade i, et sterkere vern mot misbruk og ytre skade.  KNBF hilser en ny Nasjonalpark velkommen på de premisser som er foreslått.
Vårt høringssvar finnes på www.knbf.no

   Det mest spennende som skjer i båtpolitikken er at vi har vært hos Sjøfartsdirektøren og blant annet etterlyst reaksjoner på rapport om sikker bruk av fritidsfartøy, som ble levert i fjor. Sjøfartsdirektøren opplyste at et par konkrete tiltak er under vurdering i Nærings- og Handelsdepartementet. Tør vi tippe på påbud om bruk av vest i åpne båter og senking av promillegrensen?

   Jeg så et eller annet sted at en spåmann tror at det blir en svært bra sommer. Hvorfor ikke være positiv til slike spådommer? Mitt budsjett er i alle fall lagt for en fin sommer med mange timer i båten, med store opplevelser. Som en bekjent av meg sa; Klimaforandringene har gjort at sommer og vår har byttet plass, det gjelder å være klar tidlig!
Jeg er klar for en ny båtsommer! Er dere?

Før dere legger fra kai; Husk å kontrollere vestene om bord før de tas i bruk; vei patronene og sjekk vestene i oppblåst tilstand at den faktisk er tett!  Det er så enkelt, og så utrolig viktig!

Båthilsen fra
Reidar Kjelsrud
Generalsekretær

 

Bildet

(Legg inn vannscooterbildet midt i lederen)

(undersak)

Velkommen om bord!

KNBF har fått en fin start på det nye året med hele 6 nyinnmeldte båtforeninger. Disse er:

 

Til sammen har KNBF fått 770 nye medlemmer.

 

 

Avfallsplan i båtforeninger

Forurensningsmyndighetene med KLIF og Fylkesmennenes miljøvernavdeling i spissen har ansvar for å se til at Forurensningsloven følges. Det har en del båtforeninger merket gjennom tilsyn i egen havn i 2012. Denne virksomheten vil bli videreført, og sannsynligvis utvidet i 2013. For å bistå medlemsforeninger har KNBF Miljøkomite utarbeidet en enkel veiledningspakke som tilfredsstiller gjeldende myndighetskrav. Pakken består av en veiledning for arbeidet, 2 maler og en plakat til oppslag i båtforeningen. Interessant? Les mer på vårt Miljøhjørne på https://knbf.no/miljohjornet.php .

 

Nye regions- og fylkesfakta

KNBFs «Båtlivsundersøkelsen 2012» er den første norske båtlivsundersøkelsen av denne størrelse noensinne. Nå kommer del 2 av prosjektet som ble presentert på båtmessen Sjøen for alle i mars.  Formålet er å se på det norske fritidsbåtlivet innen regioner og fylker. Arbeidet presenteres i 6 egne regionrapporter:

 

Et funn i undersøkelsen er at tettheten av fritidsbåter er størst i Agder-fylkene og minst i Sør-Trøndelag. Du kan lese alle 6 rapportene på https://knbf.no/undersokelse.php .

 

Navn

Region

Antall

Valldal Marina

Nordvest

58

Eidsvåg Småbåtforening

Nordvest

85

Tjongsfjord Båtforening

Nordland

100

Uskedalen Båtlag

Vest

100

Råde Båtforening

Øst

400

Breivika Småbåtlag

Nordvest

27

Region

Fylker

Øst

Oslo, Akershus Østfold, Buskerud, Vestfold, Telemark

Sørøst

Oslo, Akershus Østfold, Buskerud, Vestfold, Telemark, Aust- og Vest-Agder

Vestlandet

Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane

Midt-Norge

Møre og Romsdal, Sør- og Nord-Trøndelag

Nord-Norge

Nordland, Troms, Finnmark

Ryfylkebassenget

Rogaland, Hordaland