utgave nr 4 2003

Båt-og skipåske i Sauda

Publisert Sist oppdatert

Båt-og skipåske i Sauda

Båtpåske eller skipåske? For mange et valg som fører til splittelse i familien, sure unger eller sure voksne, eller begge deler. Men ikke for dem som feirer påsken i Sauda! Der er det nemlig ja takk, begge deler!

Tekst: Anne Tafjord-Kirkebø

Helt siden 1974 har Sauda Motorbåtforening lagt forholdene til rette for båtfolket som kommer inn fjorden for å gå på ski i påsken. Fjellene rundt Sauda frister mange, her er valgmulighetene store, enten man vil gå langt innover hvite vidder i mer eller mindre ensom majestet, eller man vil suse ned fjellsidene fra toppen av ett av tre lange og flotte skitrekk pluss et gratis, familievennlig og hyggelig barneskitrekk.
Tidligere, fra 1950-tallet og utover, kom påsketuristene med MS Fjordsol og Fjordrott og andre større båter som Kong Sverre og St. Svithun, de ramlet ned landgangen med beksømsko og knikkersbukser og klisterski fra året før. Arabere og siddiser i skjønn forening; førstnevnte kom fra Haugesundsdistriktet og sistnevnte fra Stavangerområdet. Mang en saudajente- og gutt forelsket seg i påsken og resultatet ble spredd bosetning av innbarkede saudafolk på Jærlandet og nordover.
Det var stor stemning på kaien da påskebåtene kom. De innfødte møtte alltid mannsterkt opp for å sjekke opp turistene, og det er langt på vei samme følelsen de har nå når de ser båtene komme i flokk og følge innover Saudafjorden. Kveldsturen blir lagt til båthavna, og her rusler de da med hendene i anorakklommene og ser at jo, "Fresia" ligger her i år også, side ved side av "Kristina". Men den der, den har vi ikke sett før, og jøss, den er full av unger, hvor får de plass til alle sammen? Ja, slik undrer de seg de fastboende, men båtfolket vet, at plass har man alltid, også her inne, hvor ungene er på ski hele dagen – her er det ingen problemer når kvelden kommer…

Klar til påske

– Noe av det beste med å feire påsken i Sauda, er at man får farten opp og gjør båten sjøklar til påsken! Skal du benytte båten, må den jo være klargjort for sommersesongen til påske, så enkelt er det. Og da er det bare å gå i gang. Så vi får en ekstra lang båtsesong med pangstart og mye godt selskap, de fleste drar nemlig sammen med venner på denne turen. To og flere båter i lag, er ikke uvanlig. De fleste har etter hvert tatt med seg bilen også; den kjører konemor inn, og dermed har vi gode valgmuligheter, sier en av veteranene, Petter Thuestad fra Avaldsnes
Det går buss fra båthavna til Svandalen som er Rogalands største skisportsenter, men vil man andre steder, kan man jo ta bilen. Og du kan dele på familien, ungdommene kan ta bussen til slalåm- og snøbrettløypene, og resten av familien kan kjøre til en av de syv dalene som alle tilbyr ypperlige turmuligheter på hvite vidder og høye fjelltopper, alt etter behag.

Ferie med mye moro

De fleste kommer lørdag før palmesøndag og blir til 2. påskedag, i hvert fall, hvis været ser bra ut. De har med unger, hunder og andre dyr, og det blir ganske så trivelig etter hvert som folk får etablert seg. Petter og familien hadde med seg sin lille hund, en Cavalier King Charles i mange år. Petter rant nedover bakkene med hunden i armene, for den var så liten at det var vanskelig å se den. Men det gikk helt flott, den trivdes som båt- og skihund, så det ut til! Petter med familie og venner går alltid på ski, så sant været tillater det da.
– Det er nok noen som blir liggende uten noen annen form for aktivitet enn den de får i båten, sier han, men for de fleste er det naturlig å benytte det fantastiske turterrenget som er her inne. Mye moro har det vært opp gjennom årene.
– Jeg glemmer ikke hun fra nabobåten et år. Hun hadde vært inne i Sauda og handlet, smiler han. Det var litt vanskelig å komme om bord i båten deres, og på dekket sklei hun og falt uti sjøen, men hun klarte mirakuløst nok å holde alle Prix-posene over vannet så de ikke ble våte. Det blei jo mye plask og haloi og vi styrtet til for å hjelpe. Så kom også mannen hennes ut, han så på konen som kavet i vannet og spurte lett oppskaket: Har du kjøpt det du fekk beskjed om?