utgave nr 8 2001

RayTech – ny versjon

Publisert Sist oppdatert

RayTech – ny versjon

Det PC-baserte kartprogrammet RayTech fra Raymarine er nå kommet i ny og forbedret versjon. Nye funksjoner er tilført, mens andre er vesentlig forbedret.

Av Hans Due
RayTech Navigator version 3 er et PC-basert kartplotterprogram som baserer seg på kartene fra C-map. I tillegg kan programmet motta og behandle værkart som kan legges oppå sjøkartene, noe som er spesielt interessant for seilere, samt MapTech 3 dimensjonale konturkart. Om man skulle sitte på SoftCharts rasterbaserte kart, håndterer plotterprogrammet disse også.
Om man ønsker å få motorinstrumentene opp på skjermen, lar det seg dessuten også gjøre i programmet som er kompatibelt med alle VDO-instrumenter. Programmet gjør det også mulig å skifte mellom dagbelysning og nattbelysning med forskjellige grader av intensitet. En mer kuriøs detalj er at programmet inneholder moduler for å motta spesielle fiskekart fra Orbimages havforskere som inneholder data om sjøtemperaturer og hvor det er de beste matforekomstene for fiskene, blant annet i form av algevekster i sjøen. Disse kartene laster man ned via internett og de legges så over sjøkartene for å finne de beste fiskeplassene. Foreløpig er dette systemet bare utviklet for Nord-Amerika.
Om man har GPS, hvilket burde være en forutsetning for å bruke et slikt kartprogram effektivt, kan man koble den til PCe og få sin egen posisjon i kartet. Samtidig kan man velge kurspunkter ved å bruke musen og klikke seg inn i kartet. Disse posisjonene blir så lastet inn i GPSen. RayTech er også kompatibelt med Raymarines SeaTalk , slik at man kan kommunisere med andre marineinstrumenter via PCen. En C-map kortleser for parallellport kan kobles til PCen, og man kan sitte på kartplotterprogrammet hjemme og planlegge reiseruter på de samme kartene som man benytter dersom man har en fastmontert kartplotter om bord i båten.