Nr 5 2013

Kart for den kresne

Nye tyske superkart gir deg en unik oversikt over innseilinger og havner.

Publisert Sist oppdatert

TEKST OG FOTO: LARS KRISTIAN LARSEN

NV. Verlag er et tysk kartprodusent som startet opp i 1982. Firmaet har nå utgitt en kartserie bestående av tre mapper, med målestokk over innseilinger og havner ned til 1: 5 000. Hver centimeter på kartet tilsvarer da 50 meter. Denne målestokken er på nivå med de beste orienteringskartene som brukes ved konkurranser. Båtsport-kartene som utgis av Nordeca (tidl. Ugland IT Group)er i målestokk 1:50 000. Da tilsvarer en centimeter på kartet 500 meter. Det sier seg dermed selv at NV. Verlag-kartene er langt mer detaljrike. Dataene i kartet er kjøpt fra Kartverkets sjødivisjon, og er således de samme som Kartverkets egne hovedkart og havnekart. Mappene inneholder overseilingskart, hovedkart i målestokk 1:40 000, samt de nevnte havnekartene. Kartene dekker Oslo- Kragerø, Kragerø-Flekkefjord, og Flekkefjord-Haugesund. Båtsport-serien fra Nordeca krever syv kart for å dekke samme området. Men formatet på Nordecas båtsportkart er noe mer håndterbart (45x35 cm) om bord i mindre fartøyer. Disse inneholder også noe mer informasjon myntet på lystbåter( badeplasser,renovasjon, hoteller etc). I større familiebåter og styrhusbåter med eget kartbord får du en flott oversikt med det tyske kartet som måler hele 59.5 x 43 centimeter.

Mer for pengene

Prismessig får du mer for pengene dersom du bruker båten over større avstander enn det ett Nordeca-kart dekker. Båtsportkart koster rundt 500 kroner, mens NV-kartene koster 875 kroner for hvert av de tre områdene. Da er også en CD med det samme kartet på inkludert. Da kan seilasen planlegges fra kontoret hjemme. På CD-en er det også et kartprogram som kan installeres på inntil to maskiner. Kobler du en enkel GPS-mottaker (fra 300 kr) til en bærbare PC, via USB-porten, har du et komplett navigasjonsprogram med grundige rasterkart - for en rimelig penge. Kartene på CD-en kan også brukes sammen med andre PC-baserte kartprogrammer, som for eksempel TIKI Navigator.

 

-I tillegg følger det også med en kode som gjør at du gratis kan laste ned navigasjons-app for iPad, Android-nettbrett og smarttelefoner. Så her får du mye for pengene, sier Tore Myrvang, som er norsk importør gjennom firmaet Nautisk fritid.

 

FAKTA: NV. Verlag Båtsportkart

Type: Båtsportkart
Område: Oslo- Kragerø, Kragerø-Flekkefjord, Flekkefjord-Haugesund
Utgiver: NV.Verlag
Overseilingskart: 4
Hovedkart: 20
Detaljkart: 18
Størrelse: 59,5 x 42 cm
Pris: 875 kr
Mer info: www.nautiskfritid.no