utgave nr 9 1999

Vask og lagring av kalesjen

Publisert Sist oppdatert

Vask og lagring av kalesjen

En kalesje er komplisert "konfeksjonsvare" og fordi den vekselsvis er tørr og våt, gjennomgår den strukturelle forandringer. Den skal tåle all slags vær, røff behandling, være tett, ha solide glidelåser, vinduer og knapper. Kalesjer er forbruksvare, men du kan forlenge livet til kalesjen med mange år hvis du steller pent med den. Blir knappene og festehullene slitt, kan knappene skiftes ut med f.eks Gripfix fra Bergen Plastindustri, en oppfinnelse i sterk plast med mothake som holder kalesjen på plass uansett vær og vind.
Når båten går i opplag: Ta av kalesjen og vask den. Går den inn i vaskemaskinen, er alt bare velstand. Hvis ikke, kan du vaske den med en børste og vanlig vaskemiddel i et badekar. Hvis den er riktig møkkete og kanskje har et snev av jordslag, kan vi trygt anbefale middelet "Shishape". Vår fotosjef hadde en riktig gammel og stygg kalesje som ble som ny.
Skyll den godt og la den tørke ordentlig. La den ligge tørt og luftig hjemme over vinteren. Til våren monterer du kalesjen på båten og spyler ferskvann på den for å se om den er tett. Hvis du ser mørke felter eller at det er vanngjennomtrenging, må den impregneres.
Du kan også sende kalesjen bort til vask, men vær klar over at noen av vaskeriene bruker for harde midler for å få kalesjen helt ren. Det kan hende at stoffet tåler midlene og blir gullende rent, men både sømmer og kalesjevinduer kan ha tatt skade.