Nr 8 2012

Navigasjon med iPad: Denne skal du velge

iSailor seiler opp som den store vinneren blant navigeringsappene for iPad.

Publisert Sist oppdatert

TEKST: LARS KRISTIAN LARSEN FOTO: BÅRD OLSEN

I vårt mainummer skrev vi om iPad som navigasjonshjelpemiddel i båt. I samme artikkel kåret vi Navionics til den beste navigasjonsappen på markedet. Nå får italienerne knallhard konkurranse fra iSailor, laget av Transas goup. Kartene er scannet fra papirkartene til Statens kartverk og vektorisert og digitalisert av Transas. Resultatet er meget bra, og kartet er enda mer lettlest enn navionics-kartene på grunn av større og tydeligere fonter på stedsnavn og dybdekoter. Begge kartene har fordeler og ulemper. Navionics-kartet har flest detaljer, samtidig som mye informasjon er lettere å lese i TX-97-kartet fra Transas. Begge kartene er gode, men vi foretrekker Navionics symboler for skvalpeskjær og staker. Programmet er ikke like raskt på zooming og scrolling som Navionics Marine HD, men likevel er iSailor kjappere enn de fleste tilårskomne plotterne.

Et stort minus med iSailor er at man mister alle detaljer i kartet om man zoomer ut over et visst nivå. Kun 2,5 nautiske mil med sjø kan vises i kartbildet, dersom man ønsker detaljer som stedsnavn og fyrlykter. Zoomes det ut over dette nivået forsvinner absolutt alle detaljer. 

Rimelige kart

Selve appen iSailor er gratis i App store. Kartene kjøper man så i tillegg. Vårt kart som dekket området fra Oslo til Molde kostet 175 kroner. Det er meget rimelig for et knallbra navigasjonsverktøy. Med Navionics får du kart over hele Europa for 455 kroner. Spørsmålet er om "folk flest" trenger så store kartutsnitt. Man legger sannsynligvis ikke ut på tokt til Frankrike med iPad som eneste navigasjonshjelpemiddel. Resten av norskekysten er delt opp i to kart. Fra Ålesund til Narvik, og videre fra Vestfjorden til Varanger. Hvert av de digitale kartene koster 175 kroner, og kjøpes direkte i iSailor-programmet.  Ønsker du hele Europa bør du velge Navionics.

 

Brukervennlig

Skjermbildet i iSailor Er enkelt bygd opp med lettleste symboler nederst i skjermbildet. Etter bare noen minutters trykking husker du hva de enkelte menysymbolene gir deg tilgang til. Ett trykk på siktesirkelen til venstre tar deg tilbake til båtens posisjon, mens handleposen sender deg direkte til kartbutikken.

Den beste funksjonen med iSailor er muligheten for å velge kurs opp i bildet. Dette er en funksjon Navionics ikke har på sin Europe HD-applikasjon. I iSailor fungerer "nord opp-funksjonen" hundre prosent, og kartforflytningen er relativt sømløs selv i høy fart. Ruter lages svært enkelt ved å holde fingeren på skjermen på stedet du vil sette kurspunktene. Ingen av konkurrentene gjør dette enklere, ettersom man kan flytte på kurspunktene, gi dem navn, eller slette dem med få trykk. Appen regner også ut distansen og kursen mellom punktene i ruta.

 

Nyttige finesser

Andre og dyrere navigasjonsapper, som iNavX, har flere avanserte funksjoner enn dem man finner i iSailor. Men finessene i Transas-programmet er utelukkende nyttige. Ta for eksempel passeren, som enkelt kan legges på kartbildet for å måle distanse fra sted til sted, eller ankervakta, som piper kraftig dersom båten er i bevegelse når du har dregget opp i uthavn. Nattmodus finnes også på iSailor, noe vi har savnet på de resterende navigasjonsappene vi har testet.
Tar man prisen med i beregningen er dette utvilsomt den beste navigasjonsappen for iPad på markedet i dag. Vi sparer sekseren på terningen til Transas får opp detaljnivået på store kartutsnitt, samt støtte for AIS-mottak. Løp og kjøp!

Terningkast FEM!

Pluss:

Nattmodus
Egendefinerte kartdata

Ankervakt

Målefunksjon

Pris

 

Minus:

Mangler mulighet for AIS

Kun nærbilder

 

Karakterer iSailor

Funksjon:

Finne båten: 5
Zooming og panorering: 4
Lage en rute: 5
Endre sjøkartsorientering: 5
Logiske taster: 5
Finne havneinfo: 2
Finesser: 4
Totalt poengsum: 30/35

Powered by Labrador CMS