utgave nr 7 2002

Test: Fire daycruisere

Publisert Sist oppdatert

Test: 4 daycruisere

Høyst forskjellige

Fire daycruisere som kan se ganske like ut. Men planløsninger, finish og sjøegenskaper er ganske forskjellige. Fra billigste til dyreste båt skiller det 226.000 kroner. Vår testvinner: Nidelv 725.

TESTTEAM: ATLE KNUTSEN, JAN HARRY SVENDSEN, LARS H. LINDÉN, HANS DUE

Fire daycruisere på 23-24 fot skulle være grei skuring. Vindskjerm, fører- og passasjerplass, sofa akterut, en liten bysse, separat toalettrom og køyemuligheter under fordekk i en hurtiggående båt med innenbordsmotor. Det kan da ikke være så mye å vri og vrenge på, tenker de fleste. Men så viser det seg at selv om utgangspunktet er ganske likt, er det store individuelle forskjeller.
En amerikanskprodusert solskinnsbåt med flosstepper og omtanke for sixpacken med Budweiser, en "eksperimentbåt" fra et båtbyggeri med solid erfaring og kunnskaper om landstedbåter, en bastard-daycruiser med innenbordsmotor, strak aksel og liten kjøl som nesten gir halvplaneregenskaper og en tradisjonsrik snekkeprodusent som virkelig kan dette med å bo i båt. Det må gi utslag i så vel sjøegenskaper som planløsninger.
Sea Ray 225 tilhører den første gruppen. Suverene sjøegenskaper, men kun egnet for lengre turer i maksvær og tenk ikke på å dra sommermakrellen over ripa.
Askeladden 705 Voyager er solid og ordentlig bygget av en seriøs småbåtprodusent. Men daycruiser er noe annet enn en landstedbåt, og innredning er et kompromiss der man må ta hensyn til tilgjengelig areal framfor å prøve å få plass til mest mulig.
GP 700SE er en raring med innenbordsmotor, strak aksel og liten kjøl, hvilket gir gode sjøegenskaper med nesten halve motoreffekten av de andre båtene og et annet fartspotensiale. Vi er usikre på om daycruiser er den rette betegnelsen, men et hyggelig bekjentskap var båten allikevel.
Nidelv 725 er en gjennomført bra og gjennomtenkt båt med gode sjøegenskaper og stort fartspotensiale. Her har man hatt omtanke for bomuligheter. Etter vår mening testens mest gjennomførte og rendyrkede daycruiser for nordiske forhold.