Nr 1 2013

Havn: Flatøy nord for Stadt

62º13’15’’N 05º59’04’’Ø Actionfyllt stopp før Stadt: Er barna lei av trøtte dager i kjedelige gjestehavner? En tur til Flatøy Holidays vil gjøre underverker - som siste stopp før Stadt.

Publisert Sist oppdatert

TEKST: LARS KRSTIAN LARSEN FOTO: LK LARSEN OG CHRIS ATHANASI

 

På den lille øya Flatøy i Sande kommune i Møre og Romsdal har Annbjørg Flatøy og Chris(tophoros) Athanasi bygget opp et omfattende event-senter med aktiviteter for både store og små.

Tilfeldigheter gjorde at forretningsmannen Chris Athanasi fra London kom i prat med Annbjørg Flatøy fra Flatøy i Sande kommune i Møre og Romsdal. Terrorangrepet i USA gjorde at flytrafikken ble rammet, noe som indirekte førte de to sammen på en kafé på Kypros. Chris fikk Annbjørgs nummer og adresse, og bittelille julaften 2001 banket han uanmeldt på døra hennes på lille Flatøy.

Etter en periode i London flyttet Chris permanent til Flatøy, der han lever et ganske annerledes liv enn det han hadde i London. Her har paret skapt seg et levebrød basert på morsomme aktiviteter og god mat.

Paret har gjort om øya fra en stille holme til et paradis for den lekelystne. Her finnes aktiviteter som paintball, okseridning, geværskyting, golf, øksekasting, bueskyting, gladiatorkamp og sumobryting. I tillegg samarbeider Flatøy Holidays med arrangører innen dykking, guidede båtturer og RIB-safarier. Det er også mulighet for et smakelig måltid på øya. Chris` foreldre er fra Kypros, og mattradisjonene har han tatt med seg til den Flatøy. Engelskmannen har servert kleftikos til 110 personer i løa, som nå er innredet som festlokale.

 

Gammelt knutepunkt

For hvert år utvides tilbudet med nye aktiviteter, og sommerstid er det ofte like folksomt som det var på øya på begynnelsen av 1900-tallet, da det var både postkontor, butikk og jordmor her. Flatøy fungerte som et lite sentrum for de omkringliggende øyene. Nå er det to innbyggere igjen. I 1980 arvet Annbjørg gården og øya etter far, bestefar og oldefar. Men Flatøya hadde både bo- og driveplikt, noe som ga Anbjørg et vanskelig dilemma. Valget om å bli boende angrer hun ikke på i dag. Fritiden går med til å holde øyas bebyggelse og natur i orden. Anbjørg har plantet nesten 1000 trær, og øya har nå over 100 forskjellige tresorter.

-Jeg interesserer meg for trær og bruker mye tid på dem. Det er helt nydelig her ute, og vi har omsider slått oss til ro med dette rolige livet, sier gartner Annbjørg.

 

Ønsker båtfolket velkommen

Alle aktiviteter bookes på forhånd. Men du behøver ikke booke en full pakke med aktiviteter for å komme i land på øya.

-Hvis dere er noen som vil ha det litt gøy, er dere hjertelig velkommen selv om dere bare har tid til én aktivitet, sier Chris.

De ulike aktivitetene holder et kostnadsnivå som er langt under det tilsvarende aktiviteter koster i byene.

- Vi må være billige for at det skal være attraktivt. Vi vil også at tilbudene skal være tilgjengelig for alle, sier Athanasi, som er daglig leder på Flatøy Holidays. 

I fjor høst ble utvidelse av havna påbegynt, et arbeid som skal videreføres i år. Det betyr mer bryggeplass og bedre fasiliteter for båtfolket. Og det skal fortsette å være gratis, så lenge en betaler for en liten runde saloonskyting eller hesteskokasting i løpet av oppholdet.

 

HAVNEFAKTA: FLATØY HOLIDAY

 

 

 

Posisjon:

62º13’15’’N 05º59’04’’Ø

Kommune:

Sande

Sjøkart:

Båtsportkart Mappe Q

Stad - Ålesund

Den norske los:

Statt - Rørvik Bind 4

Nærmeste by:

Fosnavåg

Butikk:

Coop, Sandsøya