utgave nr 9 2006

Test: Sealine SC 29

Publisert Sist oppdatert

Test: Sealine SC 29

Fullstappet

Sealine SC 29s kjøreegenskaper er førsteklasses. Den har mange praktiske løsninger og mye volum under dekk, men virker i overkant fullstappet av gode ideer.

TEKST: ATLE KNUTSEN


Engelske Sealine har aldri vært redd for å gå egne veier. De senere årene har produsenten lansert nye modeller på løpende bånd - mange av dem med finurlige løsninger som Sealine delvis har patentert. Ikke overraskende engasjerte de derfor den svenske konstruktøren Ocke Mannerfelt (med mønsterbeskyttelse på Nimbus' Nova R-skrog) til å designe et stepet (luftsmurt) skrog til sin 29-foter - med aner helt tilbake til Mannerfelts racingbåt B28.

Sjøegenskaper


Det fine med Ocke Mannerfelts stepede skrog er at de er veldig lettkjørte. Sjøegenskapene til Sealine 29 SC minner mye om Nimbus Nova R-serie, som kan kjøres nær sagt uten bruk av trimplan og som har en svært moderat planingsterskel. 29 SC-skroget skyter lett opp i plan med 2xVolvo Penta D3-160. Vi vil imidlertid anta at en D6-310 eller D6-350 vil være de mest aktuelle motoralternativene i Norge. Vi fikk anledning til å kjøre Sealine SC 29 under ganske tøffe forhold. Båten har en tørr og meget stabil gange. Båten sitter som et skudd i svingene og er fullkomment trygg, uansett hvor mye man provoserer den. Båtens sjøegenskaper er en innertier.

Uteplassen


Sealines 29-foter bygges i to versjoner - en ganske alminnelig daycruiser og en sports coupé (SC). Vi har testet coupé-varianten med hardtop. Men i stedet for støpt tak eller takluke, har den en krysning mellom kalesje og takluke. Prinsippet er nokså likt det vi finner i Marex 350 Cabriolet Cruiser (CC) (testet i Båtmagasinet 03/2006). SC-løsningen er i praksis en hardtop med en stor takluke av kalesjeduk og et bøylesystem i skinner. I tillegg kan man lett stuve unna akterkalesjen i en garasje i targabøylen, og sidelikene over vinduene kan også fjernes. Dermed får man en svært luftig og solrik løsning, samtidig som man kan dekke til uteplassen hurtig og effektivt. Produsenten medgir imidlertid at kalesjeløsningen ikke er like vanntett som en konvensjonell kalesje, selv om duken ligger godt inntil plasten og dreneringen er god. Til tross for båtens bredde på 3,19 meter, oppleves uteplassen som ganske smal. Dette skyldes først og fremst den kompakte innredningen med mange integrerte funksjoner. De mange variantene av uttrekkbare, hengslede og sammenleggbare elementer på uteplassen er svært ambisiøse. Den uttrekkbare solsengen og stuveplassen for bordet er glitrende, men den vippbare ryggen til førerplassen blir for mye av et kompromiss. Særlig ubehagelig blir sittestillingen når man sitter ved bordet – rett i ryggen som en konfirmant. På babord side, vis-á-vis førerplassen, er det en velfungerende sjeselong. Aktenfor finner vi en liten wetbar med kjøleskap og vask, med muligheter for å montere en liten grill.Belysningen på uteplassen er meget god, og består av fire spoter på hver side, samt tre under targabøylen.Under førersetet er det predisponert plass for en redningsflåte. Sammen med rommet i den aktre benken i L-sofaen er dette all stuveplassen ute, hvilket er ganske lite på en 29-fots båt.

Førerposisjon


Førerkonsollen er i hovedsak moderne og funksjonelt utformet, med ergonomisk velfungerende plassering av ratt, spaker, betjeningsknapper for drevtrim og trimplan osv. Valget av matte og delvis mørke materialer demper refleksene i frontruten betraktelig. Slik konsollen var disponert i testbåten, var det plass til 8'' plotter til venstre for rattet. Ved å flytte trim- og rorindikator, ville plotteren fått en optimal plassering rett foran føreren. For øvrig er førerplassen funksjonelt utformet, med kompass som standard. Dobbeltsetet fungerer fint når man feller ned ryggstøet. Dette er imidlertid bare en av flere mulig "innstillinger" av ryggputen, som også kan felles frem og gi ekstra sitteplasser rundt bordet. En plate i akterkant av konsollen kan felles ned, slik at man får en 5 cm høyere dørk som fungerer utmerket når man ønsker å stå/halvt sitte og kjøre. Platen var imidlertid litt vrien å felle ut.

På dekk


SC 29 har en praktisk dekkslayout, til tross for et ganske dominerende overbygg. Det er et tilstrekkelig antall fornuftig plasserte rekker rundt om på overbygget som gjør det enkelt å bevege seg rundt om på dekk. Testbåten hadde en lukket baugrekke, men denne er åpen på båter som leveres i Norge. En romslig dreggkasse med en riktig stor luke har fått plass lengst forut. Luken er imidlertid forsynt med et simpelt låsebeslag, som ikke er egnet på dekk hvor man ferdes uten sko. Dette bør erstattes av et flushmontert beslag. På fordekket er det tre kraftige kryssholt. Totalt er båten forsynt med syv slike. Praktisk og forbilledlig!Badeplattformen er strukket litt lenger enn skroget, slik at det er lett å ta seg om bord også når båten ligger longside. Plattformen er romslig, og badestigen lar seg felle ut av en som ligger i vannet. Det er praktiske rekker både i akterkant av badeplattformen og på akterspeilet, samt gode trinn som gjør det svært enkelt å komme seg opp på dollbordene. Badeplattformen har hånddusj. Ved porten i akterspeilet på babord side er gassflasken praktisk plassert. Her er det også adkomst til hovedstrømbrytere, og en godt merket manuell lensepumpe i god arbeidshøyde.

Salongen


Nordiske daycruisere har i større grad enn båter fra andre europeiske land bysse og salong på uteplassen. Sealine SC 29 har i tillegg til salongen utendørs også salong med bysse under dekk. Den klassiske U-salongløsningen befinner seg forut. Salongen kan gjøres om til en romslig dobbelkøye på 195x140 cm. I tillegg er det en stikklugar på tvers under uteplassen. Ståhøyden i stikklugaren er 184 cm, mens den i salongen er 188 cm. Det er med andre ord godt med plass på dørk og dekk. Hovedsalongen med byssa er enkel å bevege seg i, og passer fint for to par. Interiøret er lyst og belysningen består i hovedsak av seks spoter, to dekksluker som kan åpnes samt koøyer som også kan åpnes. Ventilasjonen er meget god, men dekkslukene burde vært hengslet i forkant. Det er lite skapplass i tilknytning til salongen/hovedlugaren, kun et hengeskap i forkant av byssa. Derimot er det romslig stuveplass bak salongryggen. Et stort speil på skottet mot forpiggen bidrar til å gi romfølelse i den store lugaren. Dørken er dekket med limte men tepper. De er ikke kantsydde, og har en tendens til å flise seg opp i kantene.

Stikklugar


Adkomsten til stikklugaren via en dør på babord side er svært trang. Når man vel har kommet seg inn, er lugaren riktig trivelig - selv om omkledningsavdelingen er nokså beskjeden. En åpen stikklugarløsning mot salongen hadde antakelig vært bedre enn en separat variant med egen dør.I fotenden av køya er det et stort, opplyst stuverom. Foruten to koøyer - ett inn mot uteplassen og ett i skrogsiden - får lugaren lys fra to spoter, leselampe samt et stort glassfelt oppunder dekk mot uteplassen.I stikklugaren er det også slående mangel på funksjonell stuveplass. I omkledningsavdelingen er det en hylle med glasshyller uten slingrekant. For øvrig er man i villrede om hvor man skal gjøre av tøyet for en 14 dagers ferietur.

Byssa


Byssa befinner seg på styrbord side, i akterkant av salongen. For å gi god ståhøyde under dekk er dørken senket så mye at skrogvinkelen møter dørken et stykke inn fra byssebenken. Arbeidshøyden er bra, 88 cm. Stuveplassen i byssa består foruten kjøleskap av en skuff til bestikk og et romslig hjørneskap med hyller. Under byssa er det et romslig gryteskap. Til tross for dette, er stuveplassen i snaueste laget for en feriebåt på 30 fot.I benken er det felt ned et tobluss propan kokeapparat. Ventilasjonen består i hovedsak av en stor dekksluke. Ved siden av byssa er det en dobbel stålvask med tilhørende solid ettgrepsarmatur. Et stort og oversiktlig elektrisk hovedpanel er montert oppunder dekk. På skottet mot førerplassen er det også et 230 volts uttak.

Toalett


Toalettet på babord side i forkant av stikklugaren har adkomst både fra lugaren og salongen. Denne løsningen er et eksempel på at en båt alltid er et kompromiss med hensyn til plassutnyttelse. Det er en smal line å balansere på. Tanken med dør direkte fra stikklugar til toalett er god, men døråpningen blir irriterende trang. En speillist frisker opp toalettet - men som speil er det verdiløst. Vi synes også det er i snaueste laget med kun ett lyspunkt i taket, foruten et koøye som kan åpnes. En hånddusj i armaturet kan trekkes ut og gi en utmerket dusjmulighet. Et lite skap er på plass under vasken, i tillegg til et mindre stuverom mot skroget. Toalettrommet er forøvrig rimelig komplett og gjennomtenkt, med tannkrusholdere og knagger som prikken over i'en.

Motor og teknisk


Sealine SC 29 er den andre båten vi har kjørt i løpet av kort tid med Volvo Penta D3-motorer som har gitt oss bryderi. I det første tilfellet gikk injektorene på en D3-160 ad undas, og i dette tilfellet var det en D3-190 dobbltinstallasjon med et tydelig sotproblem. En SC 29 med to D3-160 ble derfor stilt til vår disposisjon, og det var en smertefri opplevelse. Ved å felle opp motorromsluken og en integrert del av U-sofaen får man romslig adkomst til motorrommet. Luken holdes oppe av doble gassdempere, men burde ha hatt en sperre mot å falle tilbake. Standard batteribank er til sammen 4x100 Ah, trygt montert i solide kasser. Doble dieselfiltre er montert lett tilgjengelig på skottet, og tilgangen til kjølevannsfiltre, peilepinne m.v. er utmerket. Det elektriske anlegget fremstår som meget velordnet. De få skroggjennomføringene vi fant var forskriftsmessig forsynt med doble slangeklemmer. Det er bra finish også i motorrommet, og vi registrerte med begeistring at båten har hele to skikkelig arbeidslamper i motorrommet.

Fart og støy


Under målingene var vi to mann om bord, tankene var 3/4 fulle. Båten var utrustet med to D3-160 på 155 hk og DP-drev. Farten er målt med GPS, og er i underkant av hva produsenten oppgir. Vi fikk heller ikke toppturtall på testbåten, som av produsenten oppgis til 4.025 o/min. Støynivået ligger behagelig på rett i overkant av 80 dBA ved toppfart.

O/min.Fart (knop)Støy (dBA)


3.80030,080,53.30023,078,92.80017,577,72.30011,075,01.8008,570,31.3007,466,07002,057,5

DATA SEALINE SC 29


Lengde (LOA):9,13 meterBredde:3,19 meterDyptgående:1,02 meterVekt tørr båt:4.235 kgDrivstoff:478 literFerskvann:190 literSeptik:80 literVarmtvann:35 literKøyeplasser:4CE-kategori:BAnbefalt motor:Volvo Penta D6 310Motor testbåt:2xVolvo Penta D3 160Pris med standard motor:kronerPris testet båt:kronerOpplysninger:Formo Marin, Skien, telefon 35509930. www.sealine.no

Konklusjon


Sealine SC 29 er en meget innholdsrik 29-foter med mange innovative og gode ideer på grensen til det fullstappede. Salongen/bysseløsningen under dekk er romslig med bra ståhøyde. Praktisk skapplass er imidlertid mangelvare ombord. Finish og kvalitet holder høyt nivå, og sjøegenskapene er førsteklasses.