utgave nr 11 1993

Hansvik 455 Sport

Publisert Sist oppdatert
Vi prøvekjører: Hansvik 455 Sport

Den mellomste Bukkene Bruse

Hansviks nye modeller, de tre "Bukkene Bruse" har kommet seg velberget over broen som publikumstrollet gjemmer seg under. De gamle modellene begynte å bli vel "sidrumpa". Derfor satset Hansvik på tre moderne sporty småbåter - 380, 455 og 560. Vi har vært på Rørvik og prøvekjørt den mellomste Bukkene Bruse, 455 Sport.

Av Hans Due

Den 15 fot lange landstedbåten 455 Sport er bygget opp helt tradisjonelt med selvlensende dørk og styrekonsoll. Skroget har en ganske dyp V-bunn som gir en behagelig gange i sjøen. Innredningen er enkel, men inneholder det mest nødvendige av stuerom og sitteplasser.

Innredning

Det er generøs sitteplass til seks personer ombord. Til nød åtte personer. Produsenten oppgir fem sitteplasser. Men det er kun føreren og én person til som er beskyttet av skjermen på styrekonsollen. Er føreren alene ombord, kan han sitte tilnærmet på midten av akterbenken og likevel være i le bak vindskjermen.
Under akterbenken og benken i forpiggen er det stuerom som begge er låsbare. Batteriet er plassert i eget rom akterut. Under fordekket er det en drenert ankerboks/ oppbevaringsrom for fortøyningsgreier.
Fire kryssholt, to forut og to akterut gir gode fortøyningsmuligheter. Håndrekke rundt hele rekka og høyt innvendig fribord, trygger ferdselen ombord. Det eneste vi kunne tenke oss i tillegg var en pulpitbøyle på fordekket for sikkerhet ved ombord- og ilandstigning. Dørken er drenert gjennom akterbenken, og dørken har antisklimønster.

Sjøegenskaper

Hansvik 455 Sport har en forholdsvis dyp V-bunn, hvilket gjør at man ikke har noen stor planingsterskel og en myk og behagelig gange i sjøen. Hele kjølen er utstyrt med en sliteskinne i stål. Båten sitter godt i svingene, og vi merket ikke noe til at propellen trakk luft når vi provoserte båten i svingene.
På vår testbåt satt en 60 hk. Evinrude uten powertrim. Selv om vi tiltet motoren helt inn mot akterspeilet, begynte båten å "galoppere" mellom 3/4 og full fart. Nå fikk vi ikke inspisert skroget på land, men det kan være at det er en anelse konveks i lengdeskipsretningen, eller at motoren skulle vært hevet noe på akterspeilet. Så snart vi fikk noe mer vekt foran, forsvant gallopperingen.
Finishen på båten er bra. Hansvik sprøytestøper alle sine båter, hvilket setter store krav til personen med sprøyta. Her har tydeligvis Hansvik en bra mann.

Data
Lengde:4,55 m.
Bredde:1,92 m.
Vekt:310 kg.
Max motor:50 hk.
Pris u/styrekonsoll:Kr. 25.900,-
m/styrekonsoll:Kr. 29.900,-
Produsent:Hansvik Service, Boks 160, 7901 Rørvik. Tlf. 74 39 03 00