Nr 10 2012

Havn: Du store alpakka for et sted

I Vanylven på Sunnmøre har Anja og Olav Moldskred Krakset laget litt av en severdighet. Bli med til Hakallegarden.

Publisert Sist oppdatert

 

Av Lars Kristian Larsen

 Nylig ble Hakallegarden kåret til Norges mest populære spisested av Bygde-kvinnelaget. Og det er neppe uten grunn at stedets mat vant denne prisen. Menyen er satt sammen av kokken Nils Henning Nesje, og alle råvarer kommer fra nærområdet. Nå vurderer Aina å ta menyen enda et skritt videre ved å tilby landets første hamburger av alpakkadyrene de nå har 20 av på gården.

Enn så lenge er «Åhh du store alpakka»-burgeren et meget godt og sunt alternativ.

false
ALPAKKA: Gården har 20 tamme alpakkaer som barna kan hilse på.

100 dyr

På gården tilbyr ekteparet og dattera Marit (4)store opplevelser for både unge og gamle. Mest stas er det for barna å leke med dyrene. Og dyr er det nok av. På tunet og i innhegningene finnes det over hundre dyr. De fleste av dem går fritt rundt, i fred og harmoni med hverandre og mennesker. Foruten alpakkaene finnes hund, gris, ungarsk ullsvin, villsau, mohairgeit, høns, ender, påfugler, kalkun-er, esel, hest og høglandsfe.Olav Krakset har sammen med kona gjort stedet til en stor attraksjon.

-Vi forsøker stadig å finne nye bein å stå på. I dag har vi nettbutikk, restaurant og besøksgård. Utvidelser vi har søkt om går tregt i kommune og fylkeskommune. Men vi bygger oss sakte men sikkert opp, sier Olav.

false
FARGERIK: Anja Moldskred Krakset er den kreative på gården. Hun flommer over av ideer og nye prosjekter. Ektemannen Olavs oppgave er å lande de beste av Anjas ideer.

Lite ferie

Den kortsiktige planen videre er å bygge en andedam med rideløype rundt. Det prosjektet er duoen allerede i gang med. Videre vil ekteparet bygge et kurs- og konferansesenter nede ved Hakallestranda, i samarbeid med Hakallestranda Utvikling. Det planlegges også et innendørs ridesenter og teltplass for besøkende.
Med stadige prosjekter og åpen gård hver dag om sommeren blir det liten tid til ferie for familien på tre.
falseDYRELIV: Ungarsk ullsvin er et av det mer spesielle dyrene på gården. Det krøllete svinet går godt sammen med villsvinene og geitene.

-Når vi drar på ferietur så reiser vi til Måløy og spiser softis. Da får Marit på fire år litt følelse av ferie, hun også. Men sånn er det når jobben blir en livsstil, sier Aina.
Gården har hatt åpent i seks seonger, men det var først i år at gården holdt åpent også i ukedagene.

falseGJESTEHAVN: I den lune havna bak moloen ligger man godt. Det finnes også dusj og toalett like i nærheten.

-Besøksantallet har vært over all forventning. I sommer har vi hatt over 7000 besøkende, det er nesten en eksplosjon i forhold til tidligere år. Vi ser at radiusen øker for hvert år. Nå reiser folk over to timer for å komme til oss. Vi har også plass til flere båtfolk, sier den glade gårdsvertinnen Anja Moldskred Krakset.

falseIDYLLISK: Hakallestranda er vakker. I Vanylven kan du kombinere båt- og strandliv med gårdsbesøk.

Sør på Sunnmøre

Hakallestranda ligger lengst vest i Vanylven, sør-øst for Kvamsøya og Voksa, med utsikt mot Statt vest i havet ut Vanylvsgapet. Sandshamn på Sandøya er et perfekt utgangspunkt for en båttur til Hakalle gard, cirka fem nautiske mil unna. De åpne farvannene mot vest gjør at det kan være ruskete her og det er ikke alle dager som er like egnet for en gårdstur, men har man først kommet dit er det en lun og moderne havn innenfor moloen bare en kort spasertur fra gården. På godværsdager er også Hakalle gard den perfekte gulrot for barna, og første havn etter Statt når man er på vei nordover.

I 2013 er gården blitt ytterligere forbedret med nye attraksjoner.
Se mer på www.hakalle.no

HAVNEFAKTA: HAKALLEGARDEN I VANYLVSFJORDEN

Stikkord: 

Posisjon:

N 62° 8.638', E 5° 25.509'

Kommune:

Vanylven

Sjøkart:

Båtsportkart Mappe Q

Den norske los:

Statt - Rørvik Bind 4

Nærmeste by:

Ulsteinvik

Fra Båtmagasinet nr 10 2012