Nr 1 2012

Test: Grandezza 27 OC Vinner i krisetid

Planløsning og teknisk kvalitet gjør Grandezza 27 OC til en kompakt og praktisk familieturbåt. Den tar oss med tilbake til turbåtlivets røtter, er skreddersydd for nordiske forhold.

Publisert Sist oppdatert

TEKST OG FOTO: ATLE KNUTSEN

I årtier har det vært en tommelfingerregel at prislappen på en gjennomsnittlig familieturbåt har ligget på tre ganger en vanlig arbeiderlønn. De ti siste årene har dette markedssegmentet vært forsømt av båtbyggerne, som i stor grad satset på dyre daycruisere med minimal overnattingskomfort, eller større og dyrere bobåter. Grandezza 27 OC finner sin plass midt i mellom, som en fullverdig bobåt under 30 fot til en prislapp som gjør den aktuell for et ganske bredt publikum. I så henseende treffer den markedet godt, og bør kunne klore seg fast i et marked som blir stadig brattere.

Sjøegenskaper (smil)

Finske Grandezza, en avlegger av Finnmaster, hadde et stramt utviklingsprogram midt på 2000-tallet da de lanserte en 23, 28 og 31-foter i rask takt. Nå har de økt utviklingstempoet igjen, og kom i vår med sin 27-foter. På vårens messer vil de også lansere sin nye 39-foter. De fleste av Finnmaster-modellene utmerker seg med sine sjøegenskaper, og Grandezza 27 OC er intet unntak.

27 OC er motorisert med en Volvo Penta D4-260. Den gir en toppfart på hederlige 34 knop. Båten planer meget lett. Testbåten var utstyrt med Volvo Pentas automatiske drevtrim (Power Trim Assistant – PTA), men selv når vi koblet ut denne, hadde båten en nesten umerkelig planingsterskel. Sjøegenskapene er imponerende, og båten utmerker seg med myk gange selv i grov sjø. På grunn av den kraftige hardtopen, har 27 OC et ganske høyt tyngdepunkt, uten at det er generende. Båten er sporty og letthåndtert både i deplasements- og planende fart. Vi opplevde en del kavitasjonstøy fra drevet i kraftige svinger, men ved normal kjøring er ikke det noe problem. Alt i alt har 27 OC førsteklasses sjøegenskaper.

Uteplassen (smil)

På babord side akter er det en port ut på badeplattformen. Terskelen er høy i kombinasjon med en solid port. En familievennlig løsning. Ved utgangen er det et praktisk rom til tauverk. Over alt på uteplassen og på dekk er det rikelig med solide håndrekker.

Badeplattformen er romslig og praktisk. I akterspeilet er det to store stuverom med plass til fendere, tauverk og dregg. I plattformen er det en uttrekkbar badestige som er lett å felle ut.

Tilstrekkelig med håndrekker og trinn gjør det enkelt å ta seg ut på dollbordene og frem på fordekk. Siderekkene er ført helt akter og er betryggende i kombinasjon med håndrekken langs hele hardtopen. I fordekket er det en romslig dreggkasse. Båten er forsynt med seks meget solide kryssholt.

Salong (smil)

I første omgang er 27 OC lansert i hardtopversjon med en gigantisk, gjennomsiktig takluke, men den er også tilgjengelig i DC-utgave med targabøyle og kalesje. Hardtopen dekker hele uteplassen, men ved å åpne kalesjen akter og den store takluken, får man en luftig og fin løsning når solen skinner. Skal man sole seg må man imidlertid frem på fordekket. Til tross for begrenset plass, er planløsningen under hardtopen meget velfungerende. På styrbord side er det en salong med et stort bord og to motstående sofaer. Den aktre gir plass til to-tre personer, mens den fremre har sittplass til en voksen eller to barn. Byssa er vis-á-vis på babord side. Salongen er hevet slik at alle har godt utsyn gjennom vinduene.

Bordsøylen er gassdempet slik at man kan konvertere sofaene til en køye. Salongen er meget godt lyssatt med syv downligths. En forskriftsmessig, manuell lensepumpe er montert i skottet under bordet, men den er håpløs å betjene. Foruten et stort stuverom under fothvileren på passasjerplass, er det skralt med stuverom på uteplassen.

Førerposisjon (smil)

Rene linjer og enkelt, funksjonelt design er et gjennomgående trekk ved 27 OC. Denne enkelheten preger også førerplassen på en meget vellykket måte. Den er nøkternt og ergonomisk bra utformet og det var lite vi savnet. Takket være den marginale planingsterskelen, har man god sikt gjennom hele fartsregistret. Plasseringen av spak, ratt, trimplanbrytere, klokker og instrumenter fungerer utmerket, og produsenten har i tillegg plassert alle brytere som ikke er strengt nødvendig under navigasjon til et eget panel ved dørken. Plotteren er montert slik at man leser og betjener den enkelt både når man står og sitter. Koppholdere er på plass og et håndtak for passasjeren, det samme er kompass i siktlinjen. Vi kunne imidlertid ha ønsket oss en et 12 volt uttak i direkte tilknytning til konsollen.

Den doble rormannsbenken byr på god komfort både for fører og passasjer. Benken har oppvippbar lårpute og i kombinasjon med den store takluken har fører ypperlig mulighet til å stå og kjøre. Frontruten er forsynt med defroster og to helt kurante vindusviskere.

Hovedlugar (smil)

Ved siden av den vellykkede utnyttelsen av uteplassen, har 27 OC mye å by på under dekk også. Via en skyveluke i frostet plast har man direkte adkomst til hovedlugaren med en skråstilt køye på babord side med plass til to personer. Mot skottet på styrbord side er det en sittebenk. I bunnen av køya er det et stort stuverom, i akterkant av køya er det et skap samt et åpent stuverom. Inn mot skottet på styrbord side er det også et fint dobbelt hengekap med belysning i. Rommet til baugpropellen er tilgjengelig, men luka er skrudd igjen. Dessuten er det noe avsettingsplass på styrbord side ved siden av køya. Her er det også et 12 volts uttak til mobilen. Foruten en dekksluke som kan åpnes og to koøyer, er lugaren ventilert med en mekanisk ventil.

Belysningen er tilstrekkelig og består av to leselamper på det fremre skottet, og to downligths oppunder dekk.

Stikklugar (nøytralt)

Stikkøya er en integrert del av hovedlugaren, og går inn under uteplassen på styrbord side. Her er det plass til to barn. I køya er det avsettingsplass med solid slingrekant, koøye som kan åpnes samt en leselampe. Ved åpningen til køya er det en praktisk sittebenk.

Byssa (smil)

På babord side, aktenfor passasjerplassen, har båten en komplett bysse. Ved første øyekast fremstår den som ganske liten. Nærmere inspeksjon avdekker imidlertid relativt god skapplass i tre skap, pluss kjøleskapet. Her er også en skuffeseksjon med fire skuffer inn under førerplassen. Den tilsynelatende begrensede avsettingsplassen blir betydelig utvidet når man trekker opp en ekstra benkeplate som kan legges over passasjerplassen når stolen vippes frem. Da har man mer benkeplass enn i betydelig større båter. I den faste benken er det et Safeflame kokeapparat med to bluss, en dyp stålvask og et solid ettgrepsarmatur.

Toalettrom (nøytralt)

Jo mindre båten er, desto større kompromisser må designeren inngå med tanke på plassutnyttelsen. Toalettrommet om bord er derfor blitt forholdsvis lite, og har ikke ståhøyde. Men, det inneholder alt man behøver for å kunne reise på en ferietur. Her er stålvask og bra armatur med hånddusj slik at man, i alle fall i teorien, kan dusje. I benken med servanten er det et lite stuverom med dorullholderen montert på innsiden. Rommet er gjennomtenkt og har både 12 og 220 volt uttak, samt koppholdere og knagger. Den eneste ventilasjonen er et koøye. Det er god plass rundt det elektriske toalettet, og det er lett å bevege seg ut og inn av rommet.

Toalettrommet har kun et lyspunkt oppunder dekk som lyser ned på vasken. Her kunne det med fordel ha vært et til, og speilet burde vært montert på akterskottet og ikke døra.

Motorrom (smil)

Adkomsten til det velorganiserte motorrommet er førsteklasses. Hele den aktre salongseksjonen heves med en elektrisk løftesylinder. Man trenger bare å løsne kalesjen i akterkant. Her sitter grovfilteret med god avtapningsmulighet rett på innsiden av lukekarmen, og Volvo Pentas motorer har sjøvannsfilter med inspeksjonsglass som sitter på motoren. Adkomsten med tanke på service og ettersyn er god både i forkant og på begge sider av motoren.

På styrbord side av rommet sitter pumper til trimplan og drevtrim lett tilgjengelig. Her er det også en fastmontert, smart oppbevaringskasse. Automatisk brannslukker er på plass. Videre har man her også tilgang til batterilader og sikringspanel for landstrømmen. Pluss også for lampe og 220 volt uttak.

Takket være drevinstallasjonen er det minimalt med skroggjennomføringer i båten. De få gjennomføringene som er der, er samtlige forsynt med doble slangeklemmer. Under motoren er det et oppsamlingstrau for olje, noe som er et regelkrav, men ikke alle bryr seg om. Man har lett adkomst til den elektriske lensepumpen i kjølen utenfor sumpen.

Varmtvannsberederen er montert greit tilgjengelig med tanke på avtapning etter sesongen.

Batteriene er godt festet i en solid kasse i forkant av motorrommet. Lokket på batterikassa er imidlertid festet med skruer. Disse bør erstattes med vingemuttere.

Ved dørken i salongen er det montert et Navix-skap med hurtigsikringer. Her kan man koble ut for eksempel varmtvannsberederen, men fremfor alt koble ut strømmen til løftesylinderen slik at ingen forsøker å åpne den uforvarende.

TESTFAKTA GRANDEZZA 27 OC

KONKLUSJON:

Grandezza 27 OC er en liten, fullverdig familieturbåt med smart planløsning og god plass til en liten familie. Båten har fremragende sjøegenskaper og går bra og økonomisk med moderat motoreffekt. Fremfor alt er prisen på et nivå som gjør turbåtlivet i ny og moderne båt tilgjengelig for en bredere gruppe.

PLUSS

+ Sjøegenskaper

+ Smart plassutnyttelse

+ Førerposisjon

MINUS

 • Toalettrom

SPESIFIKASJONER

MOTOR OG FREMDRIFT

ELEKTRISK ANLEGG

MÅL I CM

 

CE-MERKING

FART OG STØY

TESTRESULTAT ³)

 

TESTBETINGELSER

 

UTSTYR

PRIS OG OPPLYSNINGER

 

KONKURRENTENE

Aquador 28 HT                  Ikke testet i BM

Nimbus 27 Nova HT              Testet i BM 09/2011

Største lengde:

8,30 meter

Skroglengde:

8,05 meter

Største bredde:

2,85 meter

Vekt tørr båt:

3.100 kg

Vekt fullastet båt:

4.350 kg

Største dyptgående fullastet:

1,00 meter

Kapasiteter i liter

 

 • Ferskvann:

74

 • Drivstoff:

265

 • Septik:

50

 • Varmtvann:

25

Motorfabrikat:

Volvo Penta

Modellbetegnelse:

D4-260

Årsmodell:

2011

Drivstofftype:

Diesel

Ytelse ahk:

250

Ytelse kW:

184

Antall sylindere:

4

Max turtall ihht produsent:

3.500

Motoralternativer

 

- Alternativ 1

D3-220

- Alternativ 2

D4-260

- Alternativ 3

D4-300

Type fremdrift:

 

Propeller:

G7

- materiale:

Nibral

- stigning i tommer:

-

- antall blad:

3+4

Batteribank                   

- type og størrelse:           100 Ah Akro Powerstar

- antall standard:             1xForbruk 1xStart

- antall testbåt:              1xForbruk 1xStart

Ladespenning forbruk i volt¹): 14,2

Ladespenning start i volt¹):   14,2

¹) Anbefalt ladespenning: 14,4 volt

Dollbord, bredde (sidedekk):

11,5

Uteplass akter:

-

Badeplattform:

256x71

Arbeidshøyde byssebenk:

90

Ståhøyde

 

 • i salong:

200

 • i byssa:

200

 • ved førerplass:

154

 • hovedlugar:

174

 • stikklugar:

Kun køye

 • toalett/dusjrom:

144

Sittehøyde

 

 • Førerplass:

103

 • Salong:

120

Akterdør

 

 • bredde:

39

 • treskelhøyde:

34

Køyemål

 

 • hovedlugar:

125x200

 • stikkøye 1:

195x105

                               I ORDEN        MANGELFULLT

Designkategori:                C             

HIN-nummer:                    OK            

Samsvarserklæring:             OK            

Brukerhåndbok:                 OK            

FRA CE-SKILTET

Max antall personer:           8

Max antall pers. på flybrige: -

Max antall pers. og last i kg: 800kg

Max motorstyrke:               284 kW

                     I følge produsent   Testet

Max turtall:         3.500 omdr.min      3.450 omdr./min

Max fart:            -                   34 knop

Marsjfart:           -                   30 knop

Max støy²):          -                   82 dBA

Støy ved marsjfart:  -                   79 dBA

²) Merknad: 84 dBA er Arbeidstilsynets øvre grense for tillatt gjennomsnittsstøy på en industriarbeidsplass.

Turtall (omdr./min.) Fart (i knop)   Støy (i dBA)  Merknad

3.450                34,0            82,5         

3.150                30,5            79,2         

2.850                27,0            79,1         

2.550                22,6            77,5         

2.250                13,0            79,8         

1.950                4,2             82,6         

1.650                8,5             77,0         

1.350                7,4             70,4         

1.050                6,3             68,5         

700                  4,1             66,1         

(Reduksjon med 300 omdr./min.)

³) Målingene er utført med en Volvo Penta D4-260 260 hk

Temperatur

 

- Luft:

14˚C

- Sjø:

11˚C

Vindstyrke:

5-7 m/sek

Tankinnhold ved test

 

- Diesel:

100 liter

- Ferskvann:

0 liter

- Septik:

0 liter

Antall personer om bord:

2

BESKRIVELSE

STANDARD

EKSTRA

I TESTBÅT

Raymarine C90 kartplotter

X

 

 

Raymarine C120 kartplotter

 

X

X

Batterilader med landstrøm

X

 

X

Trimflaps

X

 

X

Ankervinsj akter

 

X

 

Fjernstyrt lyskaster

X

 

X

Defroster og dieselvarmer

X

 

X

Kokeapparat to bluss

X

 

X

Spesialratt i skinn

 

X

X

Baugpropell

 

X

X

Pute på fordekk

 

X

X

Dusj

X

 

X

Farget skrog

 

X

 

Stereoanlegg med radio

 

X

X

Teakdekk

X

 

X

Varmtvann

X

 

X

Kalesje

X

 

X

Elektrisk toalett

 

X

X

Kjøleskap

X

 

X

Pris fra (inkl. avg.)

1.100.475 kroner

Pris testet båt (inkl. avg.)

1.199.396 kroner

Konstruktør:

Grandezza R&B-Team

Hjörvald Sundqvist

Produksjonsland:

Finland

Ytterligere opplysninger:

www.grandezza.fi