utgave nr 4 1994

Tigershark GPS

Publisert Sist oppdatert

TRE BÆRBARE

De bærbare GPS'ene overflømmer markedet, og mange av dem kommer fra produsenter i USA der teknologien ble utviklet av det amerikanske forsvaret. To av dem kommer fra selskapet IIMorrow (tomorrow) Inc. Tigershark GPS er den ene, med bla.a. plotterfunksjon, lagring av 2000 kurspunkter, 20 seilingsruter med 30 kurspunkter i hver og innebygget treningssimulator.
Apollo 920 heter den andre GPS'en fra IIMorrow Inc. Dette er en litt mer avansert utgave av Tigershark, og inneholder blant annet plotterfunksjon, treningssimulator og er klartgjort for differensiell GPS. Seilingsrutene er logisk bygget opp, slik at du kan trykke GOTO-knappen, taste inn identifikasjonen for ditt bestemmelsessted og trykke på Enter-knappen. Så ordner GPS'en resten ved å legge opp ruten med bakgrunn i de kurspunktene den har lagret. I erkjennelsen av at håndholdte GPS'er har en meget begrenset størrelse på lesevinduet, har Apollo en zoom-funksjon. Mens Tigersharken klarer hastigheter opp til 99 knop, virker Apolloen helt opp til 999 knop, hvilket er av akademisk interesse for båtfolket, men om man også er hobbyflyver, vil dette være interessant.Begge mottagerne er 6-kanals parallell-mottagere, og begge har flere datasignal-innganger, blant annet NMEA 0183.
Den tredje bærbare er Sportsman fra Micrologic. En noe enklere 5-kanalers mottager som er klargjort for differensiell GPS. Denne mottageren har ikke plotterfunksjon, men kan lagre opp til 500 kurspunkter, klarer hastigheter opp til 1000 knop (for flyvere). Denne GPS'en kan lagre 9 seilingsruter med inntil 20 kurspunkter i hver. Mottageren har datainngang for PC, samt flere NMEA-innganger.