utgave nr 9 1999

Test: Geonav 5

Publisert Sist oppdatert

Test: Geonav 5

Imponerende plotter for de små

Det er vrient å rettferdiggjøre investering i elektronisk kartplotter i en liten båt. Italienske Navionics har skjønt at pris er et viktig poeng. En kartplotter med innebygget GPS for ca 7000 kroner, er overkommelig. Dessuten er instrumentet imponerende bra.

Av Dag Pike

Når du i tillegg får kompass og logg, begynner investeringen å la seg høre. Geonav 5 er den første kartplotteren som er spesielt utviklet for små båter, men det er et så effektivt instrument at det kommer til å finne veien ombord også i større båter. Plotteren er ideell for dykkere og fiskere som driver sine aktiviteter noen nautiske mil fra kysten, og passer utmerket for blant annet skjærgårdsjeeper. Plotteren fungerer også som sikkerhetsutstyr fordi den kan vise veien hjem hvis tåken eller mørket kommer mens du er utpå.

Lite og enkelt

"Svart/hvitt" - skjermen er liten, bare fem tommer målt diagonalt, men den er likevel god nok til sitt bruk. Kontrollknappene er enkle: Kun tre trykknapper og markør - kontrollen. Plotteren bruker lite strøm; kun fire watt fra vanlig 12 - volt og koples i sigarettenner - uttak. Geonav 5 er vanntett og vil attpåtil flyte hvis du skulle være så uheldig å miste den over bord. Viktig er det også at instrumentet har dansk språk.
Du kan kun legge i fem kurspunkter, så dette er ikke instrumentet for langtursseilere. Men det er enkelt å sette en kurs til et nytt kurspunkt. Bare sett markøren til stedet du ønsker å dra til, trykk på "enter" - knappen og dra av gårde. Det er like enkelt å forandre bestemmelsessted.
En av kontrollknappene styrer zoom - funksjonen. Zoomen trer automatisk i kraft når du når et kurspunkt.

Kartene

De bitte små kartkassettene inneholder imponerende mye informasjon, blant annet en liste over havnene i det området kartet dekker, samt opplysninger om butikker og bunkers m.m. Hvis du for eksempel skulle bli overrasket av tåke, kan du spørre etter nærmeste havn, så kommer avstand og retning automatisk opp på skjermen. Du kan også be om en konkret havn, for eksempel hjemmehavnen, så kommer de samme dataene automatisk opp. Eller du kan klikke på bunkerssymbolet, og nærmeste havn med drivstoff vil dukke opp på skjermen.
Dette er både imponerende og omfattende for et så lite instrument, men funksjonene er bare nyttige hvis du har en ting for øyet: Du må sjekke kursen som er oppgitt med at det ikke er farlige hindringer mellom deg og målet.

Norskekysten

I løpet av høsten skal hele norskekysten være dekket av karter. Kartkassettene eksisterer i tre versjoner. Den kraftigste er en 32 megabyte versjon til 3000 kroner som dekker et område som for eksempel Kristiansand - Oslo - Göteborg. 16 megabyte versjonen til 2000 kroner dekker for eksempel en firkant innefor Stavern - Lysekil, eller du kan velge den minste på åtte megabyte til 1000 kroner, som dekker et område på for eksempel Larvik - Kristiansand.

Navigatoren

Du kan få oppgitt lengde og bredde fra Geonav 5, men den har en tendens til å ignorere den typen posisjon, som i realiteten kun er relevant for et papirkart. I stedet konsentrerer dette instrumentet seg om kurser og distanser, og det er like enkelt å måle distanse og kurs fra et gitt punkt som det er å finne nye kurser.
Med denne lave prisen venter man seg ikke all verden når det gjelder den innebygde GPS - en. Men i instrumentet er det en sofistikert 12 - kanals GPS med innebygget antenne. Normalt blir fart og kursinformasjon hentet fra relative posisjoner hentet fra GPS - en. I Geonav 5 blir disse informasjonene målt ved å interpolere Doppler frekvens - forandringer fra satellitter. Tre satellitter blir brukt til dette formålet, og den svært kraftige computeren i instrumentet utfører disse svært komplekse matematiske utregningene. Resultatet er et nytt nivå når det gjelder nøyaktighet.

Konklusjon

Geonav 5 setter en ny standard når det gjelder kartplottere. Med den relativt lave prisen, åpner den et marked for bruk av elektroniske karter i mindre båter. Den er også liten nok til at den kan tas med ut av båten og flyttes over i bilen. Veikart er allerede tilgjengelig for flere land.
Men til slutt: Ta alltid med papirkartene. Norske "Stener" kan være vanskelig å se på den lille skjermen og strømmen kan gå!
Opplysninger: Telmo Control A.S., tlf.: 22 67 23 60. e - mail: [email protected], eller på Internett: www.webhavn.com