utgave nr 10 2002

Test: Benefon ESC!

Publisert Sist oppdatert

Mobiltelefon med GPS:

Genial gimmick?

Du kan ringe og sende tekstmeldinger med Benefon ESC!, men du kan også finne deg selv. Eller i alle fall finne ut av hvor du er. Benefon ESC! har nemlig innebygget GPS.

Tekst: Jan Harry Svendsen

Benefon ESC! er et typisk produkt som det er vanskelig å se den helt store nytten av - og for å være helt ærlige skjønner vi det heller ikke etter å ha testet telefonen. Spesielt ikke dersom man tar prisen med i betraktningen.

God telefondel

Det er ikke noe galt med Benefon ESC!. I bruk er den enkel, og med det medfølgende dataprogrammet er det gjort i en håndvending å redigere navn, telefonnummer eller å skrive meldinger fra PCen. I tillegg kan du hente ut meldinger du har mottatt og lagre disse på din egen datamaskin. Dermed er det lett å holde orden på SMS-meldinger, telefonlister og annet du måtte ha i minnet på din telefon. Sammenkoblingen mellom telefon og PC er enkel, med en kabel.
Å bruke telefonen i det fri er heller ikke noe problem. Menystrukturene er oversiktlige og telefonens grafiske tekstvindu er lettlest med god kontrast. Sammenlikner du Benefon ESC! med de beste telefonene på markedet i dag vil du heller ikke savne noe hva gjelder telefonfunksjoner. I tillegg finner du kalender, notatblokk, spill og vekkerklokke.

Fin kartfunksjon

Det spesielle med Benefon ESC! er GPS funksjonen, og telefonen står ikke tilbake for rene GPS-mottakere hva gjelder finesser. I alt har du fire forskjellige skjermbilder med GPS-informasjon. I tillegg til GPS-koordinatene kan du få opp informasjon om hvor langt det er igjen til neste veipunkt, og hvor langt du har reist fra det forrige. Basert på hastigheten regner telefonen dessuten ut når du skal være fremme. ESC! lagrer også de siste dataene slik at du kan se høyeste hastighet, gjennomsnittshastighet og hvor langt du har reist. Telefonen har også et innebygget kompass, med en kompassnål som viser veien til neste veipunkt.
Det mest interessante er likevel kartfunksjonen. Ikke bare er det enkelt å laste kartene ned fra Internett eller fra en kart-CD, men kartene er også detaljerte. Her finner du blant annet dybdeangivelser, grunner, skjær, sjømerker og marinaer tegnet inn.
Selve GPS-mottakeren kunne imidlertid vært bedre. Ved flere anledninger mister den kontakten med satellittene, spesielt dersom du kjører fort. Positivt er det derimot at telefonen bruker relativt kort tid på å finne satellittene.

Stor og tung

Sammenliknet med de siste modellene fra Nokia og Ericsson er Benefon ESC! både stor og tung, noe som skyldes at telefonen har et svært stort tekstvindu. Mest irriterende var likevel det faktum at telefonen er utstyrt med en utvendig antenne, det gjør telefonen unødvendig klumpete. Den separate antennen for GPS-funksjonen skjemmer ingen. Når du ikke bruker GPS-funksjonen folder du enkelt antennen vekk. Benefon ESC! gir et godt inntrykk rent kvalitetsmessig. Den har et solid chassis av rustfritt stål, og er støt og sprutsikker. Batterilevetiden er dessuten god, så lenge du ikke bruker GPS funksjonen. Med telefonen i GPS modus øker strømforbruket kraftig, selv om du velger innstillingen "Lav Strøm".

Hva er poenget?

Vi startet med å si at vi ikke helt skjønner poenget med Benefon ESC!. Mye av grunnen til det ligger i prisen. Hele 9.900 kroner koster den, og selv om du da får med kart tilsvarende en verdi på 300 Euro (om lag 2000 kroner) og en egen kart-CD er det vanskelig å forsvare prisen på telefonen. Spesielt siden snaue ti tusen kroner gir deg rom for å kjøpe en svært god GPS-mottaker og en hyggelig mobiltelefon. Da slipper du også å bli forstyrret av at mobiltelefonen ringer når du er på tur.

Data

Lengde:129 mm
Bredde:49 mm
Vekt:174 gram
GSM del:Dual Band (GSM 900 og 1800)
GPS del:12-kanals mottaker
Pris:9.900 kroner