utgave nr 5 2004

Minitest: Haicom GPS HI-204E

Publisert Sist oppdatert

God og billig PC-GPS

Skal du ha en GPS-mottaker som bare skal brukes sammen med kartprogram på PC, kan du klare deg med en rimelig sak. Denne er meget god – men ikke vanntett, slik produsenten forsøker å få oss til å tro.

TEKST: TERJE BØLSTAD

Vi har prøvet denne GPSen noen dager. Den har en følsom mottaker, og fungerer meget godt sammen med de kartprogrammene vi testet den på. Den kan koples til PCens USB-port eller COM-port. I det siste tilfellet må den få strøm fra PCens mus- eller tastatur-kontakt, men da kan man normalt ikke lenger bruke en vanlig mus. Alle nødvendige kabler følger med i pakken. Etter vår mening leverer Geminav her en av de beste GPSene av denne typen.
Haicomen selges som ”vanntett”, så vi puttet den under vann i et par minutter. Da kom det vann inne i plastkapslingen, og etter en stund sluttet den også å fungere. Selv om det utenpå esken står at mottageren er vanntett, sier spesifikasjonene at den bare fungerer i opp til 95 prosent relativ fuktighet. I bruksanvisningen står også: ”The HI-204E is designed to withstand harsh operating environments; however, it should be used inside an enclosure … “ Skal du bruke den i båt tåler den neppe å bli plassert ute hvor den kan utsettes for regn og/eller sjøsprøyt.
Den norske leverandøren – Geminav AS - opplyser at de har testet den uten å finne det samme problemet. De selger den som ”vanntett”, og vil behandle enhver GPS som skulle vise seg ikke å være det som en garantisak.)
Mer informasjon: Geminav AS, telefon 37 16 15 10. www.geminav.no