utgave nr 4 2001

Mini-test: Sealine S41

Publisert Sist oppdatert

Mini-test: Sealine S41


Ruvende rund ”raring”

Det er fortsatt et stykke igjen til at kalesjebåter fra 40 fot og oppover er alminnelig i Norge. Men vi ser dem stadig oftere, og Sealine S41 er definitivt en fullgod konkurrent i klassen. Innovative løsninger, svært høy finish og utmerkede sjøegenskaper er S41s fremste kvaliteter.

TEKST OG FOTO: ATLE KNUTSEN


Produsenten velger å kalle Sealine S41 en sportscruiser – ikke helt en kalesjebåt, ikke helt innelukket. Harmonisk i linjene, om enn litt uvant med sine runde former. Med biminitopp, den halve ”hardtopen”, eller gedigne targabøylen om man vil, henvender båten seg til folk som kan styre sin begeistring for kalesjer, men som ennå ikke har gitt seg hen til flybridgebåtens innelukkede gleder. S41 har imidlertid ikke mer kalesjeareal enn sine jevnstore søstre med flybridge, og selv om den er en sommerbåt, gjør løsningen med bimintopp det mulig å utvide sesongen i begge ender. Særlig om man i tillegg koster på seg en Eberspächer D5L sentralvarmer, som tillleggsutstyr.

Sjøegenskaper

S41 var den første versjonen med denne dekkslayouten. Som modellbetegnelsen vitner om, er skroget 41 fot langt når båtene er motorisert med hekkaggregater. Noen ønsker imidlertid strake aksler og ror, noe Sealine har løst ved å strekke 41-skroget ut i hele badeplattformens lengde. Det bygger to fot ekstra og gir et skrog som er optimalt tilpasset konvensjonell fremdrift. Både S41 og S43 har en 17 grader V-bunn.
Med fulle tanker veier båten ca 10 tonn og marsjer av gårde som et lokomotiv. I båten vi testet var det installert to Yanmar DLP 6LP STZE som yter 300 hk hver med Bravo III drev fra Mercruiser. Vi GPS- målte toppfarten til 32 knop med kompensasjon for strøm.
Båten ble prøvekjørt en kald januardag. Fjernere fra sol i zenith kan man knapt komme, men vi maktet å få det levelig under kalesjen likevel. De to kraftige motorene skyver båten greit opp i plan ved ca 20 knop og trimmingen av drevene er ukomplisert. Båten vandrer litt fra side til side på hastigheter opp mot 10-12 knop, men herfra og oppover går den som på skinner. Den skarpe V’en gir et kraftig feste i vannet som gjør det mulig å foreta imponerende brå svinger. En ulempe er at båten faller ut av plan idet skroget tar tak og man får en knekk i svingkurven. I plan reiser ikke baugen seg mer enn at man har god oversikt.
Kombinasjonen hydraulisk styring og teleflex fungerer greit nok, og antakelig enda bedre når temperaturen kryper over frysepunktet. Med to drev er finmanøvrering en takknemlig oppgave. I tillegg har båten baugpropell. Ikke av de kraftigste, men et tilfredsstillende redskap som holder styr på baugen.

Innredning ute

Man entrer S41 via den teakbelagte badeplattformen. Med et fribord på bortimot to meter er det også eneste anstendige adkomstmulighet. Høye rekker er ført rundt hele båten, med åpning i baugen. Under en lem i plattformen finner man en krybbe til lettbåt. I den aktre delen av uteplassen er to sofaer vendt mot hverandre og gir totalt plass til 5-6 personer. Et cocktailbord kan festes i tre posisjoner i dørken, eller fjernes helt. På styrbord side er det en minibar med kjøleskap og vask. Uteområdet er svært romslig. Her er det også luke til motorrommet som er imponerende velorganisert.
I den fremre delen av uteplassen er en stor L-sofa anlagt til babord, mens det ved styreposisjonen er to ståseter som man setter pris under kjøring i litt sjø. Konsollen og ”dashbordet” er mørkeblått for å gi mindre reflekser. Man sitter behagelig, har god oversikt over både instrumenter og sjøen, selv når kalesjen er oppslått. Ratt og spaker faller en rett i hendene, med unntak av hendelen til baugpropellen forenom hovedspakene. Denne har også en sikring som gjør den litt vrien å betjene i stressede situasjoner. Spakene til hovedmotorene har vanlig wire-overføring og er noe trege. Sammen med det nedfelte kartbordet danner løsningen et brukervennlig ”navigatorium”.
Under taket over uteplassen er det plass til tolv personer i de to sittegruppene. Taket har elektrisk soltak samt stueplass for den tredelte kalesjen og stengene. En fiffig løsning, lett å betjene. Kalesjen har sveisede vinduer, og er helt akter strukket ut slik at man unngår å få den i hodet når man sitter i sofaen.

Hovedsalong

En bred og solid luke fører ned til hovedsalongen under dekk. Fargene er lyse og delikate, alt treverk er kirsebærtre. Til styrbord ligger den lune salongen der bordet inneholder en puff. Artig! Sofaen kan gjøres om til dobbeltkøye. Alle skott er polstret på en meget omhyggelig måte. På dørkene er det teaklaminat og tykke tepper. I akterkant over sofaen er hovedtavlen plassert lett tilgjengelig. Like tilgjengelig er alle kraner, pumper og så videre, bare skjult av luker i dørken.
Byssa på babord side er innholdsrik, med mye skapplass. Her er det skuffer i skapene i stedet for hyller og 90 liters kjøleskap. Går man videre akterover, kommer man inn i rederlugaren som har eget, helstøpt, stort bad. På samme måte som det helstøpte badet i tilknytning til lugaren forut, er det ingen annen lufting enn ventilen. For øvrig inneholder lugaren sminkebord, liten sofa og doble hengeskap. En stor, rund luke i akterkant er kombinert lufteluke og redningsvei.

Konklusjon

Sealine S41 er en båt i det øvre pris- og kvalitetssjiktet. Båten er svært sosial og med et innovativt design. Den bærer preg av høy kvalitet - en kompromissløs holdning til detaljer og finish. S41 byr på nok plass og luksus til at man ubekymret kan slikke sol tre uker hver sommer. Og vel så det.

Data

Lengde:12,89 m.
Bredde:4,06 m.
Dyptgående:1,09 m.
Drivstoff:2x386 liter
Vann:375 liter
Motor:2xKAD 44P, 2xYanmar 6LPSTZE, 2xD7.3L D-Tronic
Veil utsalgspris med 2xYanmar 6LPSTZE:2.907.612 inkl. mva.
Importør: Formo Marin AS
Porsgrunnsveien 261
3736 SKIEN
Tlf. 35 50 96 30
www.sealine.no