utgave nr 10 2001

Kurs: Navigasjon med GPS

Publisert Sist oppdatert

Kurs: Navigasjon med GPS

Mange båteiere har kjøpt en GPS og oppdager at det er vanskelig å komme i gang med dette fantastiske navigasjonshjelpemidlet. Det har Båtmagasinet tenkt å gjøre noe med. Vi skal ved å lose deg gjennom dette kurset vise hvordan du kan bruke en GPS navigator og starter med det enkle.

Når man har kjøpt en ny GPS, blir noen helt overveldet av den tykke bruksanvisningen som følger med. Kanskje er den ikke på norsk heller. Mange hater bruksanvisninger og gir fort opp. Et vanlig problem med slike produktveiledninger, er at det er nesten umulig å skille det vesentlige fra det mindre viktige.
For å begynne å bruke GPSen, trenger man ikke å lese bruksanvisningen fra begynnelse til slutt. Man kan navigere meget sikkert med en GPS, selv om man nesten ikke har lært seg noe av alt det som står i anvisningen.
Vi begynner med det enkle og det som er absolutt nødvendig for å kunne bruke en GPS for navigasjonsformål. Visste du f.eks. at for å lære seg den sikreste form for navigasjon med en GPS, trenger du ikke å vite noe om hverken waypoints eller ruter? Du kan gi deg etter å ha lært deg dette, eller du kan velge å forsette kurset, og lære alt om waypoints, ruter og mye annet.

Her er kursopplegget i grove trekk:
·Oppsett (konfigurasjon) av GPSen
·Plotting av en GPS-posisjon i kartet
·Den enkleste form for navigasjon med GPS
·Oppsett av alarmer
·Mann Over Bord (MOB)
·Navigasjon med "waypoints"
·"Farlige" waypoints
·Navigasjon med ruter
·Bruk av andre funksjoner

Garmin GPS 76

Det er beklagelig at vi må basere kurset på en spesiell GPS. Bruk av GPS handler så mye om tastetrykk og skjermbilder at det er vanskelig å lage et kurs for en "tenkt" eller "generell" GPS. Vi har valgt Garmins GPS 76, en moderne, håndholdt og velegnet GPS som er blant de mest solgte. Den leveres med en bra bruksanvisning på norsk. Den er ikke helt billig (man får brukbare GPSer til langt lavere priser), men den er blant de beste. Når vi ser bort fra tastetrykk og skjermbilder, er prinsippene for bruk av en GPS meget like fra en type GPS til en annen. Og alt som har med kartarbeid å gjøre er jo felles. Så har du en annen type GPS, burde du fremdeles kunne få mye ut av kurset.

Powered by Labrador CMS