utgave nr 6 1992

Fjord 24 - Hankø-terna

Publisert Sist oppdatert


  VI PRØVEKJØRER FJORD 24 HANKØ-TERNA

  LILLESØSTER


  Av Hans Due

  Hankø-Terna på 24 fot ble vist på Sjølyst for første gang i vår. En lillesøster av 28-foteren i en enklere og rimeligere versjon. Eivind Amble står også for denne konstruksjonen, og de fantastiske sjøegenskapene til storesøster er overført til det noe kortere skroget.

  Eivind Astrup eier Hankø Yachts som var produsent av Hankø-Terna. Da Fjord gikk konkurs i 1991, kjøpte Astrup det tradisjonsrike båtbyggeriet, og innlemmet Hankø-Terna i Fjord-programmet. Samtidig var Eivind Amble ferdig med tegningene til Hankø-Ternas lillesøster på 24 fot, bygget over noenlunde samme riss som 28-foteren, men med litt andre innredningsløsninger.
  Mye av teaken er borte. Innredningen er støpt i to deler i motsetning til 28-foterens tre deler. Sittebenkene i lengderetningen aktenfor førerplassen er borte. Igjen står en sofa på tvers. Men så har man støpt inn en håndvask som standard mens dette er ekstrautstyr på 28-foteren. Håndvasken stenger for muligheten til et passasjersete av samme type som førersetet. Men motorkassen er gjort om fra bord til en toseters stol, der to personer kan sitte rygg mot rygg.
  Sjøegenskapene er ikke dårligere på 24-foteren, men man merker at den er kortere fordi gangen i sjøen blir noe stivere. Med en 96 hk. Yanmar diesel, gjør båten rundt 23 knop tomlastet og med to mann ombord.
  Også i 24-foteren har man mulighet for å overnatte to personer i forpiggen. Kalesjen er tredelt på samme måte som 28-foteren. På fordekket har 24-foteren en pulpitbøyle. Mest iøynefallende er at dekket på langt nær har så mye spring som på 28-foteren, og derfor virker noe mer kompakt.
  Også 24-foteren har selvdrenerende dørk. Cocpiten har adskillig mindre teakinnredning enn den større båten. Noen foretrekker vedlikeholdsfri hardplast fremfor treverk.Det gjør ingen ting å la båten ligge uten kalesje. Dessuten blir prisen vesentlig lavere.

  DATA:
  Lengde:7,25 m.
  Bredde:2,5 m.
  Vekt:ca. 1650 kg.
  Pris m/ 48 hk. Yanmar:Kr. 286.000,-
  " m/ 96 hk. Yanmar:Kr. 311.000,-
  Produsent: Fjord Boat Internatioal A/S, Boks 439, 4801 Arendal. Tlf. 041-30911