utgave nr 4 2004

Test - billige GPSer: Cobra 100 vs Garmin Geko 201

Publisert Sist oppdatert

Cobra 100 er en helt ny GPS på det norske markedet. Vi tester og sammenligner den med Garmins nye, lille Geko 201. "Ingenting går upp mot en Cobra", står det i bruksanvisningen. Det er langt ifra sant; Cobra 100 er den dårligste GPSen vi har testet.

TEKST: TERJE BØLSTAD

GPS-navigatorer blir stadig billigere. Det synes ikke å være noen nedre prisgrense. For deg som vurderer å anskaffe en av de aller billigste mottagere på markedet, har vi sett nærmere på to av de nyeste GPSene i den laveste prisklassen. Vi ønsket blant annet å se om slike GPSer egner seg for bruk på sjøen, og ikke minst hva den første GPSen til under tusenlappen er god for.

Avanserte bokser

Selv om de ikke koster så mye, er dagens GPSer ganske avanserte. Begge disse GPSene har for eksempel en såkalt "flash-rom" minne for lagring av brukerdata som kurspunkter og ruter. Der lagres de til nærmest evig tid, uten behov for noen form for "back-up" batteri. Da er dine data sikre, selv om GPSen blir liggende i årevis uten batterier.
Begge navigatorene er også forberedt for EGNOS, det nye satellittbaserte DGPS-systemet, som kommer til å forbedre posisjonsnøyaktigheten til under 5 meter.

Testen

GPS navigatorene har vært i bruk i flere dager. Vi har sjekket de fleste funksjoner, brukervennlighet, mottagernes følsomhet og bruksanvisningene. For å kontrollere at GPSene var vanntette, som spesifisert, la vi dem ned i en bøtte med litt vann i noen få sekunder. Egentlig burde de ha ligget på 1 meters dypt vann i 30 minutter. Men selv denne forenklede testen var det én av GPSene som ikke besto! For å sjekke at de kan brukes i streng kulde, ble de lagt ned i en fryser i 5 timer (uten batterier), og så umiddelbart slått på, og sjekket om de virket. Den samme GPSen besto ikke den testen heller!

Garmin Geko 201

Liten og lett: Garmins nyeste GPS er en bitte liten, gul-grønn sak. Den minste og letteste GPS vi noen gang har sett. Og - dessverre - med den minste skjermen vi har sett. Med en oppløsning på bare 64x100 punkter er den til og med dårligere enn på Garmin eTrex. Geko 201 har bare 5 knapper. Det fungerer rimelig godt. Side-knappen fungerer også som en primitiv "tilbaketast".
De som kjenner Garmin's GPSer fra før, vil finne igjen så godt som alle funksjoner fra de tidligere GPSene, men her synes de å sitte langt inne. Geko 201 har det meste av alle vanlige GPS-funksjoner, fra kurspunkter, ruter og spor, til almanakk for de beste fiske- og jakttider, og tider for solas og månens opp- og nedgang.
GPSen har fem hovedsider. På enkelte av dem kan man selv velge hvilke data som skal vises. Batteriindikatoren kan settes opp for enten alkaliske eller oppladbare NiMH batterier, for at den skal vise mest mulig riktig. Flott! Geko 201 er vanntett i henhold til IPX7, men det gjelder ikke batterirommet. Har det vært utsatt for vann, må batteriene tørkes før GPSen tas i bruk. Vil du at GPSen skifter automatisk over til norsk sommertid, skal du velge tidssone Paris. Det burde ha stått i den norske bruksanvisningen. GPSen har en uvanlig god mottager. Faktisk den aller beste vi kan huske å ha prøvd. Det er nyttig på land (mellom bygninger og trær), men på sjøen spiller det ikke så stor rolle.
Den norske brukerveiledning er meget god, minst like god som den amerikanske originalen. Merkelig nok brukes de amerikanske skjermbildene som illustrasjoner. De norske burde jo vært brukt, selv om det hadde blitt litt mer jobb. Også den medfølgende hurtigguide (på engelsk) er meget god og nyttig.
For første gang finner vi dataspill på en GPS. Her er fire morsomme spill. Alle er basert på at man skal bevege seg med GPSen rundt omkring. I ett av dem, "Smak", kommer det en Geko (firfirsle) på GPS-skjermen. Så skal man forsøke å flytte seg til det stedet der den er, og prøve å slå den (smak) ved å trykke på OK-tasten.

Geko 201 leveres med hurtigguide og norsk bruksanvisning.

Pluss:
Liten og lett
Meget følsom mottager
Morsomme spill
Minus:
Ingen XTE
Ingen MOB-funksjon
Ikke tilkopling for ekstern antenne
Ikke akustisk (lyd) alarm

Cobra GPS 100

Holder ikke hva den lover: Denne GPSen er vesentlig større og tyngre. Den er utstyrt med en gummikappe som gjør at den sitter godt i hånden. Skjermen har litt større oppløsning enn på Geko. Også denne GPSen har bare 5 knapper. De gir tydelige knepp når man trykker på dem, og er gode å bruke. Page-knappen fungerer også her som en primitiv "tilbaketast". Funksjonelt sett er Cobra 100 meget lik de fleste andre enkle GPSer, og den har alle nødvendige funksjoner. Men vi synes at mange funksjoner ikke er så brukervennlige som vi er vant til. For eksempel er det tungvint å legge inn tall og bokstaver i kurspunkter. Også på denne navigatoren kan man selv velge hvilke data som skal vises på flere av sidene, og hvilken størrelse de skal vises med.
Cobra GPSer markedsføres på en pompøs og lite tillitsvekkende måte, som vi ikke er vant til her til lands. I følge informasjon man finner på deres websider, har den både kompass og høydemåler. ”Kompasset” viste seg å være den vanlige retningsindikatorpilen som alle GPSer bruker for å vise veien til et kurspunkt, og som kun fungerer som et slags kompass når man beveger seg. ”Høydemåleren” var den vanlige GPS-høyden som også alle andre navigatorer har, men som vi aldri fikk til å fungere. I feltet der den skulle vært vist, sto det ”HØYD 0 knop” (!) Denne GPSen skal ifølge brosjyre og bruksanvisning ha en 18 kanalers mottager, og en helt spesiell ” Accelerated Satellite Aquisition Protocol” (ASAP), som visstnok skal medføre at denne GPSen skal finne posisjonen raskere etter en oppstart. ”Twice as fast” skryter produsenten. Vår erfaring var at Cobra som regel fant posisjonen etter påslag langt senere enn andre GPSer vi har testet. Noen ganger måtte vi gi opp uten å ha fått noen posisjon i det hele tatt! ASAP synes å være nok et lurium!
GPSen har flere programvarefeil. Noen ganger kunne en side slutte å fungere, for eksempel den som viser satellittene. For å få den til å virke, måtte apparatet slås av og på igjen. Når mottageren mistet kontakt med en eller flere satellitter – slik at posisjonen ikke kunne beregnes (og det var ofte) – kunne det ta mange minutter før den ga alarm. Posisjonen på skjermen ble vist som om alt var i orden. En slik GPS kan det være farlig å navigere med.
Dessverre tålte Cobra ikke alle testene våre. Etter å ha vært noen centimeter under vann i noen sekunder, kom det etter hvert dugg på innsiden av skjermen. Selv om dens spesifikasjoner sier at den skal tåle å ligge 1 meter under vann i minst 30 minutter! Etter å ha vært nedkjølt til -15C, ble skjermen nærmest uleselig. Kombinasjonen vann og kulde ble dens bane. Vi har etter dette liten tiltro til Cobra 100s oppgitte spesifikasjoner.
Den medfølgende svenske bruksanvisningen er meget god. Skjermbildene i veiledningen har også svensk tekst. Bravo. Også den medfølgende hurtigguide (på svensk) er meget god og nyttig.
Cobra 100 leveres med bærestropp, hurtigguide og svensk bruksanvisning.

Pluss:
Lav pris
Akustisk (lyd) alarm
Minus:
Ikke vanntett
Tåler ikke streng kulde
Lite følsom mottager
Programvarefeil
Bare én rute
Ingen XTE
Ingen MOB-funksjon
Ikke tilkopling for ekstern antenne

Sammenligningstabell

ProdusentGarminCobra

ModellGeko 201GPS 100

Egenskaper
--------------------------------------
Størrelse (LxBxH i mm)99x48x24120x58x38
Vekt (i gram)96190
Antall kanaler1218 (?)
Antall kurspunkter500500
Antall ruter201
Språk på skjermNorskSvensk
Språk i bruksanvisningNorskSvensk
MOB-tastNeiNei
Tilkopling for ekstern antenneNeiNei
Tilkopling av ytre strømforsyningJaJa
Antall batterier2xAAA2xAA
Batteri levetid i sparemodus12 t22 t
Skjerm størrelse (mm)40x2553x28
Skjerm oppløsning (i antall pixels)100x64128x64
Akustisk (lyd) alarmNeiJa
Batteri-indikatorJaJa
Satelitt status-sideJaJa
BakgrunnsbelysningJaJa
Vanntett (ihht IPX7)JaJa (*)
FlyterNeiNei
Temperatur-område-15 til +70°C-15 til +70°C (*)
NMEA inn- og utgangJaNei
Opp- og nedlasting av kurspunkterJaNei
Trip-funksjonerJaJa
Simulator modusNeiNei
Tidsjevning av hastighetNeiNei
Anker-alarm, etcNeiNei
MotorveisideNeiNei
XTE (Cross Track Error)JaNei
UTM (landkart)-dataJaJa
Støtte for EGNOS/WAASJaJa
Garantitid3 år1 år

Våre vurderinger:
------------------------------------
SkjermkvalitetDårligDårlig
BruksanvisningMeget godMeget god
BrukervennlighetMeget godGod
Mottagerens følsomhetMeget godDårlig
Teknisk kvalitetMeget godDårlig
Egnet for bruk på sjøenNeiNei

Ca pris (kr. inklusiv mva)1.850999

Prisen på Geko 201 er oppgitt av importøren. Den selges noe rimeligere av enkelte forhandlere.

(*) I henhold til GPSens spesifikasjoner. Men ifølge testresultatene, tålte vårt eksemplar av Cobra 100 verken vann eller kulde.

Uegnet for båt

Ingen av disse GPSene er spesielt godt egnet for bruk på sjøen. Det er hovedsakelig fordi GPSene mangler enten XTE og/eller motorveisiden. I Garmin Geko får du kursavvik i nautiske mil eller meter, men ingen motorvei. Cobraen har ingen av delene. Når man ved navigasjon til et kurspunkt på sjøen ikke kan få XTE fra GPSen, vet man ikke hvor langt ut til sidene båten befinner seg i forhold til den ideelle kurslinjen. Det gjør navigasjonen til et kurspunkt på sjøen mer usikker, selv om du alltid får peilingen til kurspunktet du går mot. Hvis den planlagte kursen går i nærheten av grunner eller skjær, er det rett og slett farlig å komme for langt ut til sidene. Vil du ha en enkel GPS som er bedre egnet for bruk på sjøen, skal du heller ta en titt på vår test av GPSer uten kart i BM nr. 4/2003.
Cobra GPS 100 er heller ikke særlig godt egnet for bruk på land, fordi mottakerens dårlige følsomhet gjør at den lett mister kontakt med satellitter mellom bygninger og trær. Cobra GPS 100 er en GPS vi ikke vil anbefale – ikke til noen pris.
Geko 201 er best egnet for bruk på land. Men med den hyggelige prisen, den minimale størrelsen, den lave vekten og de morsomme spillene, finner den sikkert også veien til mange båteiere. Den kan være grei å ha i skjortelomma som en reserve GPS. Og selv båteiere bruker vel GPS på land?

Ord og forkortelser

DGPSDifferensielt GPS-system, som bedrer nøyaktigheten.
EGNOSDet nye europeisk, satellittbaserte DGPS-systemet.
GPS"Global Positioning System".
IPX7Standard for grad av vanntetthet.

          For å tilfredstille denne spesifikasjonen, må enheten tåle å være på èn meters dybde under vann i minst 30 minutter, uten å lekke.
MOBMann Over Bord.
NiMHNikkel Metall Hybrid (oppladbart batteri).
NMEA 0183Et sett standarder for overføring av data .
      (i spesielle datameldinger) mellom forskjellige instrumenter om bord i en båt.
WaypointVeipunkt, rutepunkt, kurspunkt.
XTE"Cross Track Error", avvik fra den ideelle kurslinje.

Mer informasjon

Garmin
www.belanor.no, www.garmin.com

Cobra
www.cobra.com, www.elkjop.no