utgave nr 4 2

Sesongstart i påsken?

Publisert Sist oppdatert

Sesongstart i påsken?

Årets ekstremt sene påske åpner muligheten for en knallstart på båtsesongen. I steden for å dra til en snøfattig fjellheim, vil nok mange satse på båtpuss, sjøsetting og en kosetur på sjøen. Børge og Evelyn Saltermark fra Brønnøysund kaster loss og tar båtpåske for tredje år på rad.

Tekst: Anne Marit Klokk

Sen eller tidlig påske. Disse to entusiastene reiser uansett. Med påskeegg, gule liljer, høytidsmat og varme klær møter de våren på sjøen. De er gått lei av campingvogn og fjellferie på hytter, lei av kø i slalombakken og bilkjøring. Båten ”Jan-Stian”, en to år gammel NB8700, ligger ute hele året, men det er liksom påsken som er sesongstart. Og de er ikke alene. En hel vennegjeng i distriktet har fulgt etter og det blir mye hygge i sosialt miljø i uthavner med grilling på holmer og skjær.
-Hvorfor skal man oppsøke snø og vinter når vi har gått og ergret oss over snømåking, mørketid og savnet båtlivet i et halvt år? spør de to og synes at de nå har valgt båtpåske som det eneste fornuftige. Men så har de også en komfortabel og fin båt. Med alle fasiliteter, varme og en romslig bysse hvor det lages mye god mat.

Påskemeny

De to provianterer litt ekstra når det er påskeferie. Med lange frokoster hvor påskeegg, fargerike silderetter og blomster pryder salongbordet.
-Vi koser oss med måltidene, noe som man alltid bør gjøre i ferien. Noe av det som står på middagsmenyen er ferdiglaget bacalao hjemmefra og påskelammet. Ellers går det i biffer og koteletter. Noen middager tilberedes under åpen himmel hvis det passer slik med været. Kona synes det er moro å fiske og det hender at vi rigger til et fiskemåltid, men det er liksom litt hverdagslig for oss som bor i Brønnøysund og kan hale opp det vi ønsker til daglig.
Evelyn og Børge legger ingen planer om hvor de skal. Men det er spesielt en uthavn hvor de alltid er innom. Ovden er en kjent havn blant båtforeningens medlemmer og der ligger det alltid båter i påskehelgen, men det er også mange andre plasser som frister.
-Blir det skittvær eller det er noe vi trenger, er ikke veien hjem lang og så drar vi bare utpå når det klarner opp eller roer seg igjen, sier Børge.

Ingen påskenøtter

-Hva vi gjør ombord en hel påske? Minst mulig. Vi ser i alle fall ikke på TV, hverken krim eller påskenøtter er spesielt fristende. Vi har det som prinsipp at TV-en står igjen hjemme. Det er mye triveligere å slappe av med en spennende kriminalbok, så det blir en god del lesing. Ellers gjør i alle fall jeg minst mulig. Det er jo ferie, sier Børge som overlater til kona å pusle med sitt både i byssa og med fiskesnøret.
”Jan-Stian” er en velutstyrt båt som marsjer på ca 22 knop. Med radar, kartplotter og gps føler de seg svært så trygge selv om tåka kommer sigende.
-Det har også sin sjarm. Man føler seg isolert fra resten av en masete og til dels stressende verden og opplever naturens mange sider. Det er viktig med tette og varme klær og et sted å få tørket dem. Det har vi ordnet ombord hos oss. Vi bruker ull, skikkelige bobleplagg og varme støvler. Tilværelsen utpå blir så godt som plommen i påskeegget og vi gleder oss til å dra, sier de begge.